Hem » Nyheter » 3 tips för dig som är orolig inför ett digitalt läkarbesök

3 tips för dig som är orolig inför ett digitalt läkarbesök

  • Linnéa 

Ska du snart ha ett läkarbesök hos en nätläkare? Eller funderar du på att boka ett möte? Jämför och boka tid hos doktor online här på Nätläkare.com. Men du kanske är lite nervös och orolig över hur det kommer att gå. Det är vanligt att känna oro över exempelvis din förmåga att beskriva ditt tillstånd på ett bra sätt och om du kan få den hjälp som du önskar. Vi listar här 3 tips över saker som kan kännas bra att göra innan och under besöket:

1. Förbered dig innan mötet

Innan mötet med din nätläkare, kan det vara bra att skriva ner det du tycker är viktigt att besöket innefattar. Detta kan hjälpa dig att komma ihåg vad du vill ha hjälp med eller vad du vill att läkaren ska veta. Dina anteckningar kan exempelvis innehålla:

  • Frågor
  • Beskrivningar om ditt tillstånd
  • Medicinsk historia
  • Nuvarande mediciner

Det kan hjälpa att rangordna dina anteckningar beroende på vad du tycker är viktigast att prata om i mötet. Mötet är med stor sannolikhet tidsbegränsat och det är viktigt att du får svar på det viktigaste.

Eftersom mötet med läkaren sker digitalt kan du också med fördel förbereda de tekniska aspekterna. En bra internetuppkoppling och mobiltelefon eller dator är nödvändigt. Om ditt besök sker via ett videosamtal behöver din mobiltelefon eller dator en fungerande kamera, högtalare och mikrofon.

2. Be om stöd från andra

Det kan även underlätta för dig som är orolig att förbereda din omgivning. Kanske vill du vara säker på att du kan vara helt ostörd under och efter besöket. Ibland kan det kännas tryggt att ingen hör det som sägs och att du får lite tid till dig själv att smälta informationen efteråt. Andra vill istället ha sällskap. Det går bra att ha med en annan person under besöket, som kan hjälpa till att komma ihåg och förstå information. En när och kär kan också agera som emotionellt stöd. De två nämnda alternativen går självklart att kombinera. Du kanske vill genomföra besöket själv, men ha sällskap efteråt eller tvärtom.

3. Under mötet

Under besöket med din nätläkare, så kan det vara bra att fortsätta anteckna. Kanske nämner läkaren symtom du ska se upp för, olika behandlingar eller preparat. Se till att bocka av listan du skrev innan besöket, så att du får svar på det du tycker är viktigt för dig.

Tänk på att ta reda på kontaktuppgifter till din nätläkare och att boka in ett andra möte. Det kanske dyker upp nya frågor och funderingar efter mötet eller efter påbörjad behandling. Då är det smidigt att kunna kontakta samma läkare igen.