PCR test

PCR-tester är en provtagning för att identifiera om du har antikroppar efter Covid-19 eller om du har en pågående infektion. På grund av flera restriktioner kan det vara behövligt att få ett friskintyg genom PCR-provtagning innan resor utanför Sverige. Provtagning med ett PCR-test kan vara aktuellt vid smittspårning eller om du har symtom på Covid-19 och kanske behöver stanna hemma från sysselsättning.

Covid-test direkt hem till dig
Snabb beställning
PCR test

Hur går ett PCR-prov till?

Ett PCR-test är mycket enkelt att genomföra själv. Du topsar, med en provtagningspinne, slemhinnorna i näsan eller långt bak i halsen. Provrör eller provtagningspinne skickas sedan i en påse till ett laboratorium för testning.

Processen från att du bestämmer dig till att du får ett resultat är också mycket smidig. Börja med att bestämma hos vem du ska göra ett PCR-test hos. Det finns flera aktörer, både privata och statliga.

Beställ ett PCR-test – Det första du gör är att beställa ett test. Testet skickas antingen per postgång eller skickas via en taxi. Hos vissa aktörer kostar testet pengar hos andra är det helt gratis.

Genomför testet – Du ska nu samla in material som behövs för testet. Instruktioner kommer på paketet men som vi nämnde gäller det att topsa långt bak i halsen eller i näsan.

Skicka tillbaka prov – Returnera ditt PCR-prov. Inom loppet av 48 timmar kommer du att få ett svar. Svaret går att hämta hem online och du behöver endast verifiera med Bank-ID.

Få PCR-test hem

Som bekant är PCR-test när du misstänker en pågående infektion. Via nätläkare går det att beställa ett så kallat hemtest som skickas till din folkbokföringsadress. Testet skickas då hem till dig och du bör skicka tillbaka det med vändande post inom 72 timmar efter att provet har tagits.

Ofta har du ett svar inom 1-3 dygn. Ett positivt svar betyder att du har pågående infektion och virus i din kropp. Ett negativt svar innebär att du med största sannolikhet inte är smittad av Covid-19.