PCR-test

PRC-tester är en provtagning för att identifiera om du har antikroppar efter Covid-19 eller att du inte har en pågående infektion. På grund av flera restriktioner kan det vara behövligt att få ett friskintyg genom PCR-provtagning innan resor utanför Sverige.

PCR test

Hur går ett PCR-prov till?

Ett PCR-test är mycket enkelt att genomföra själv. Du topsar genom en provtagningspinne långt bak i halsen samt främre delen av nästan. Topsen skickas sedan i en påse till ett laboratorium för testning.

Processen från att du bestämmer dig till att du får ett resultat är också mycket smidig. Börja med att bestämma hos vem du ska göra ett PCR-test. Det finns flera aktörer, både privata och statliga.

Beställ ett PCR-test – Det första du gör är att beställa ett test. Testet skickas antingen per postgång eller skickas via en taxi. Hos vissa aktörer kostar testet pengar hos andra är det helt gratis.

Genomför topsning – Du ska nu samla in material som behövs för testet. Instruktioner kommer på paketet men som vi nämnde gäller det att topsa långt bak i halsen eller i näsan.

Skicka tillbaka prov – Returnera ditt PCR-prov. Inom loppet av 48 timmar kommer du att få ett svar. Svaret går att hämta hem online och du behöver endast verifiera med Bank-ID.