Läkarintyg

Om du blir sjuk och inte kan gå till jobbet, åka på en resa eller får andra förhinder på grund av att du är sjuk kan det krävas ett läkarintyg för att få ersättning. Via digitala vårdgivare kan du få ett läkarintyg online som sedan hämtas hem och enkelt uppvisas för den som kräver ett intyg av dig. Du kan även få ett läkarintyg för vård av barn (VAB).

Godkänt av alla instanser
Direkt i telefonen

Läkarintyg direkt hos

94% får hjälp
4.8 patientnöjdhet
Fysiska mottagningar
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14 dagar
VAB-intyg:
Sjukintyg:
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges första aktörer och lanserade sin applikation redan 2015. Idag erbjuder man vård på en mycket bred front och har även börjat ansluta fysiska mottagningar.

4.9/5 i betyg
Vuxna & barn
Enkel receptförnyelse
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 0 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14 dagar
VAB-intyg:
Sjukintyg:
Om vårdplatsen

Doktor.se grundades 2014 och har sedan dess erbjudet vård på nätet. Med över 40 anslutna läkare kan du få snabb vård enkelt och helt utan krångel.

läkarintyg illustration

Vad är ett läkarintyg?

Ett läkarintyg är ett dokument som intygar att du är sjuk. Ofta kan det även innehålla information om hur tillfrisknandet ser ut och inom vilken tidsperiod. Läkarintyg används t.ex. för att rapportera giltig frånvaro till en arbetsgivare.

Intyget skrivs ut av en läkare men kan även utfärdas av en psykolog eller annan behörig och legitimerad läkare. Ett intyg är lika giltigt och fungerar på exakt samma sätt oavsett om det är utfärdat vid ett digital eller fysiskt möte.

Läkarintyg arbetsgivare

Som nämnt används läkarintyg ofta i samband med ditt arbete. Om du blir sjuk och inte kan arbetar räcker det de första 7 arbetsdagarna att bara meddela din chef. Efter 7 arbetsdagar behöver du ett intyg från en läkare som intygar att du faktiskt är sjuk, annars får du ingen fortsatt ersättning för att vara hemma.

Uppdatering i pandemi-tider

Från och med den 1 april 2022 beslutade regeringen att återigen införa kravet på läkarintyg efter 7 arbetsdagar. På dag 8 ska arbetsgivaren ha tillgång till ett läkarintyg. Det gäller även när du är hemma från jobbet, på grund av VAB.

Läkarintyg online

Ett läkarintyg kan både hanteras och utfärdas online. Utfärdandet sker av en digital vårdcentral och alltid efter en chatt-konversation eller videosamtal. Ett digitalt intyg som är utfärdat online fungerar lika bra som ett intyg utfärdat efter ett fysiskt besök.

För att genomföra ett läkarbesök, som sedan i sin tur kan leda till ett intyg, behöver du installera en så kallad vårdapp från en nätläkare. Detta är mycket enkelt och du skapar ett konto med ditt personnummer och Mobilt BankID. Att boka ett besök är snabbt gjort och du får oftast tid inom en timme.

En läkare kan endast genomföra och utfärda ett läkarintyg om denne har all viktig information för att ta ett beslut. I vissa fall behöver fysiska undersökningar genomföras och intyg för dessa sjukdomsfall kommer ej gå att få online.

När det kommer till hantering utav läkarintyg kan du nå dessa i din app, men även på 1177 Vårdguiden. Där samlas samtliga läkarutlåtanden kopplade till dig. Från 1177 kan du även vidarebefordra utlåtanden direkt till Försäkringskassan eller Transportstyrelsen.

Speciella utlåtanden

I samband med vissa situationer eller inom vissa yrkesgrupper krävs läkarutlåtanden oftare eller ibland alltid. Dessa situationer kan vara helt vanliga för vissa och kan kännas helt främmande för andra. Av denna anledning har vi nedan sammanställd de vanligaste, men ändå ovanligaste utlåtandena som en läkare kan behöva göra.

Golfbil

Inom golfen finns det något som heter ”tillstånd att använda transportmedel i samband med golfspel”. Detta tillstånd kan utfärdas av en golfklubb tillsammans med giltigt läkarintyg.

Om du behöver ett läkarintyg för att ansöka som detta tillstånd behöver du kontakta en fysisk vårdcentral då de behöver bedöma din rörelseförmåga.

Blankett finns: här

Sjöfolk

Enligt internationella regler måste alla personer som arbetar till sjöss ha ett giltigt läkarintyg. Det som kontrolleras är hälsan generellt tillsammans med syn och hörsel.

Utlåtandet används dels för att komma in på utbildningar men även för kaptener eller sjöman som arbetar på båtar över en viss längd.

VAB (vård av barn)

För dig som förälder finns någonting som heter VAB, vård av barn. Det är en form av ersättning du kan erhålla för att inte gå till ditt ordinarie arbete i samband med att ditt barn är sjukt. Reglerna för detta fungerar likt när du själv är hemma från arbetet, dvs du behöver skicka in ett läkarintyg efter 7 arbetsdagar.

Att få ett så kallat VAB-intyg behöver du träffa en läkare tillsammans med ditt barn. Om du väljer att göra besöket digital kommer det hela behöva ske över video. Hos de flesta digitala aktörer är processen smidig och ärendet hanteras med viss prioritet så att du inte behöver vänta allt för länge.

Vanliga frågor

Hur får jag mitt läkarintyg?

När du träffar en läkar eller sjuksköterska och får ett intyg sparas detta både i din valda vårdapp (t.ex. Doktor.se, Kry). Det går även att hitta via 1177.

Går det att få läkarintyg via chatt?

Ja! Du kan få intyg direkt via mobilen både via chatt och videosamtal.

Hjälper nätläkare även med VAB?

Ja! Du kan få VAB-intyg av en nätläkare.