Reseintyg

Dags att resa utomlands i dessa tider? Då behöver du ett reseintyg som medicinskt bekräftar att du inte har en pågående infektion. Ett medicinskt intyg att du inte har Covid-19 kallas ofta för reseintyg eller friskintyg och bör uppfylla Folkhälsomyndighetens krav.

reseintyg

Friskintyg vid in/ut-resa

Flera länder runt om i världen ställer hårda krav på att du inte får resa in i ett land utan att vara helt frisk. Vi har alla hört talas om de tidiga historierna när man kontrollera tempen på alla resenärer som anlände på flygplatserna. De senaste månaderna har det byggts upp ett bra system för hur man ska hantera dessa situationer.

Lösningen är att resenärer behöver ha ett friskintyg, även kallat reseintyg för Covid-19. Reglerna skiljer sig åt från olika länder. Den stora skillnaden är när intyget krävs. I vissa länder behöver du som svensk medborgare visa upp att du inte har en pågående infektion för att kunna resa in. På resan tillbaka behöver du sedan inte intyga att du är frisk för att komma tillbaka i Sverige, vilket det tyvärr kan vara i vissa länder.

Hur får jag ett reseintyg?

Att skaffa ett reseintyg är relativt enkelt och det finns flera olika metoder. Många nätläkare har infört samarbeten med flygbolag, för att göra processen så smidig som möjligt. Ett sådant exempel är Doktor24 och SAS.

Det som behöver genomföras är ett PCR-test. Testningen kan antingen genomföras hemma själv eller vid en provtagningsenhet. Det finns inte mottagningar i varje stad i Sverige utan är just nu begränsat till Stockholm, Göteborg och Malmö.