Reseintyg

Ska du resa utomlands under pandemin? Då behöver du kanske ett reseintyg som medicinskt bekräftar att du inte har en pågående infektion av Covid-19. Ett medicinskt intyg att du inte har Covid-19 kallas ofta för reseintyg eller friskintyg och bör uppfylla Folkhälsomyndighetens krav.

Få ett reseintyg efter PCR-test
Digitalt reseintyg
reseintyg

Friskintyg vid in/ut-resa

Flera länder runt om i världen ställer hårda krav på att du inte får resa in i ett land utan att vara helt frisk. Vi har alla hört talas om de tidiga historierna när man kontrollerade tempen på alla resenärer som anlände till flygplatserna. Det har nu byggts upp ett bra system för hur man ska hantera dessa situationer.

Lösningen är att vissa resenärer behöver ha ett friskintyg, även kallat reseintyg för Covid-19. Friskintyget får oftast bara vara ett par dagar gammalt, då resultaten ska vara färska vid resan. Undantag kan gälla om du är fullt vaccinerad. Glöm inte att undersöka vad som räknas som ”fullt vaccinerad” i det land du ska åka till. Reglerna skiljer sig åt från olika länder och vilket land du reser ifrån. På resan tillbaka behöver du sedan inte intyga att du är frisk för att komma tillbaka i Sverige, vilket det tyvärr kan vara i vissa andra länder.

Hur får jag ett reseintyg?

Att skaffa ett reseintyg är relativt enkelt och det finns flera olika metoder. Många nätläkare har infört samarbeten med flygbolag, för att göra processen så smidig som möjligt. Ett sådant exempel är Doktor24 och SAS.

Det som behöver genomföras är ett PCR-test. Testningen kan antingen genomföras hemma själv eller vid en provtagningsenhet. Det finns inte mottagningar i varje stad i Sverige utan är just nu begränsat till Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hur kommer jag åt mitt reseintyg?

Ditt reseintyg för Covid-19 går att nå via BankID. Beroende på hos vilken aktör du genomför testet kan det komma att variera.