Hälsokontroll

Att utföra en hälsokontroll är ett effektivt sätt att ta reda på hur din kropp mår. Detta är någonting som idag går att göra snabbt och smidigt genom att först beställa prover för att sedan ta ett blodprov på närmaste labb. När analysen är färdig kan du sedan läsa dina provsvar digitalt. Av ditt blodprov kan du sedan välja ut de hälsotester du vill ha svar på. Det är vanligt att olika företag erbjuder olika sorters paket där man kan välja vilken slags hälsokontroll man vill göra.

Blodprov har de allra flesta av oss tagit på våran vårdcentral, men då har det tagits för ett specifikt syfte eller av anledningen att ta reda på vilken bakterie eller virus man har drabbats av. När du gör en hälsokontroll via de tjänster vi rekommenderar kan du välja själv vilka blodprov som du vill göra.

Indikation på din hälsa
Välj vad du vill veta
hälsokontroll illustration

Hur går det till?

Vi börjar med att ge dig en steg-för-steg guide på exakt hur det fungerar att utföra en hälsokontroll via blodanalys. Vi rekommenderar flera olika tjänster som i sin tur erbjuder olika sorters blodanalyser, dock så ser det generellt sett ut på samma vis hur hälsokontrollen utförs. Kika här nedanför:

Skillnad på hälsokontroll och primärvård

Kanske har du tidigare gjort en hälsokontroll via din vårdcentral eller funderat på att göra en? När du gör en hälsokontroll via primärvården så kommer den läkare du träffar att avgöra vilka blodprov som skall göras. Sedan behöver du återkomma till vårdcentralen för att träffa din läkare och gå igenom dina resultat.

Skillnaden mot att göra en hälsokontroll digitalt är att du själv kan välja vilka prover du vill göra. Du behöver endast gå utanför dörren en gång när du ska ta dina prover för att sedan kunna läsa alla dina resultat online med en läkares kommentarer till dessa.

De största fördelarna är att du kan ta prover på ett bredare spektrum än om du vänder dig till primärvården där du inte själv får välja vilka prover som skall utföras utan det är ofta prover som tas för en specifik åkomma eller liknande.

Jämför olika hälsokontroller

När man har bestämt sig för att köpa en hälsokontroll vill man självklart ha den bästa möjliga. De olika aktörerna som finns på marknaden må vara på många sätt lika varandra och erbjuda liknande tjänster men det finns skillnader hos alla aktörer vilket gör det viktigt att jämföra olika hälsokontroller mot varandra. Vi rekommenderar att du kollar igenom de olika aktörer som vi listar för att hitta det mest prisvärda och passande alternativet för dig.

Nedan är exempel på faktorer som du kan jämföra mellan alla olika typer av hälsotester.

Antalet hälsomarkörer

Antalet hälsomarkörer är de antalet olika värden som mäts vid ditt blodprov. I genomsnitt uppskattar vi att aktörerna har 30 olika markörer i sitt standard-paket.

Utökade tester som kostar något mer kan innehålla upp till 50 olika markörer.

Pris

Kostnaden för ett blodprov online kan vara klokt att jämföra. Ofta får du relativt lika tester till ganska olika priser.

Det billigaste alternativen kan du få när du önskar att kolla upp ett specifikt område, t.ex. sköldkörteln.

Behovsbaserade undersökningar

När du jämför bland olika företag som erbjuder hälsokontroll så kommer du att märka att det erbjuds olika paket som är formade för olika människor. Det är ofta vanligt att ta en form av standardkontroll när man kollar på hälsan i sin helhet men det finns även paket som är specifikt utformade för i vilken ålder man är, om man utövar sport eller baserat på kön. Nedan går vi igenom olika områden som kan vara speciellt intressant att undersöka för sin hälsa, till exempel värden som kan visa vad man är allergisk mot, om man får i sig nog med näring som vegan eller hur det ser ut med fertiliteten.

Vitaminer och mineraler

Får du i dig tillräckligt med mineraler och vitaminer? Kan det vara så att du har brist på någonting som visas i dina värden? Den kost vi äter påverkar hälsan vilket gör det till en bra idé att hålla koll på hur mycket mineraler och vitaminer vi får i oss. När man utför ett hälsotest så kan man ta reda på om man har brist på järn och zink bland annat. Kanske har du en oförklarlig trötthet som du vill råda bot på? Ett hälsotest kan visa om du har brist av något ämne som kan hjälpa till att ta reda på varför du mår som du mår.

Tester för kropp och organ

Njurtest, blodsockertest, prostatatest och alkoholkonsumtionstest är några exempel på tester man kan utföra för att kolla hälsan. Organen i vår kropp kan påverkas negativt av intag av exempelvis för mycket socker och alkohol, vilket innebär att det kan vara en bra idé att ta reda på sina värden för att undersöka vilka förändringar man kan behöva göra för att må bättre i kroppen.

Fertilitet

Om du har problem med fertiliteten eller helt enkelt bara vill kolla upp din fertilitet inför en framtida graviditet så kan man utföra en blodanalys för just detta. Fertiliteten är något som påverkas av många faktorer vilket gör att ett test i förebyggande syfte eller vid problem kan ge svar på vad som är fel eller vad som kanske behöver förändras.

Specialkost

Den som äter vegetarisk eller vegansk kost råder större risk av att drabbas av näringsbrist. Med hjälp av en blodanalys som är specifikt framtagen för personer som äter denna kost kan man ta reda på hur sina värden är gentemot den mat man stoppar i sig.

Allergier

Ett smidigt sätt att undersöka om man har några allergier är genom att göra ett blodprov. När man utför en hälsokontroll via de aktörer vi listar så kan man kontrollera om man exempelvis är allergisk mot pälsdjur, pollen eller någon specifik kost. När man utför en blodanalys kan man ta reda på om man är pollenallergiker. Att veta vad man är allergisk mot kan ge svar på varför man har mått som man har mått, där man misstänker att man har ätit någonting som man inte har mått bra av.

Hälsokontroll online – på framfart

Att göra en hälsokontroll via blodprov digitalt har snabbt blivit väldigt populärt, vad är anledningen till detta? Den främsta anledningen till att vi ser en stor ökning på hälsokontroller online är för att det är så pass smidigt. Du kan enkelt kartlägga din hälsa och ha koll på dina värden i samband med att du får utförliga kommentarer skrivna av läkare. En hälsokontroll är någonting som vi gör i förebyggande syfte och ofta för att vi vill leva ett hälsosammare liv. Många tycker det är smidigt att endast behöva besöka ett provtagnings-ställe en enda gång för att sedan få svar via nätet.

FAQ – Vanliga frågor

Finns det blodprovställen i hela Sverige?

Provtagningsställen finns hos de flesta aktörer utspridda i Sverige. Det är viktigt att du i förtid kollar upp vilket det närmaste provtagningsstället är för dig innan du bestämmer dig för att beställa en hälsokontroll.

Ersätter hälsokontrollen traditionell sjukvård?

Du bör se på dessa hälsokontroller som indikationer hur din kropp mår och som en komplettering till din vanliga sjukvård. Du bör inte se det som att en hälsokontroll görs för att ersätta sin traditionella vård. Skulle du ha alarmerande värden av något slag så kommer den läkare som går igenom dina blodprov att hänvisa dig vidare till din vårdcentral.

Hur länge tar det innan jag får svar på mina blodprov?

Oftast får man svar och kommentarer av läkare inom 48 timmar. Detta är dock någonting som kan variera. En del av proverna analyseras inte samma dag som de kommer in vilket gör att en mindre fördröjning kan ske. Målet är att du ska få dina provsvar så fort som möjligt.

Jag är stickrädd. Kan jag förebygga detta inför provtagning?

Ja, det är möjligt att införskaffa hjälpmedel som finns receptfritt på apoteket. Bedövningsplåster är ett exempel på detta, vilket du fäster där blodprovet ska tas ca 1 timme innan provtagning.