Förnya recept online

Om du behöver förnya recept online är det lätt gjort. Tjänsten brukar kallas receptförnyelse och du kontaktar en behörig läkare direkt i telefonen. Efter besöket kan du själv hämta ut eller beställa dina utskrivna läkemedel från ett apotek.

Receptförnyelse online går bra så länge ditt recept är:

Utskrivet senaste 15 månaderna
Tillhör en godkänd läkemedelsgrupp

Vårt bästa tips: Om du är osäker på om just ditt läkemedel går att förnya online rekommenderar vi dig att ladda ned någon av vårdapparna nedan och söka kontakt. De kan snabbt avgöra hur vidare du behöver söka en fysisk vårdgivare eller inte.

Förnya recept hos

94% får hjälp
4.8 patientnöjdhet
Fysiska mottagningar
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Scanna QR-kod för att ladda ner
Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14 dagar
VAB-intyg:
Sjukintyg:
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges första aktörer och lanserade sin applikation redan 2015. Idag erbjuder man vård på en mycket bred front och har även börjat ansluta fysiska mottagningar.

4.9/5 i betyg
Vuxna & barn
Enkel receptförnyelse
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Scanna QR-kod för att ladda ner
Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 0 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14 dagar
VAB-intyg:
Sjukintyg:
Om vårdplatsen

Doktor.se grundades 2014 och har sedan dess erbjudet vård på nätet. Med över 40 anslutna läkare kan du få snabb vård enkelt och helt utan krångel.

receptförnyelse

Processen av förnyelse

Din förnyelseförfrågan kommer att skickas vidare till en läkare som gör en medicinsk bedömning. I bedömningen ingår information som läkaren tar ställning till innan ett recept förnyas. De kommer att kolla på saker som om du fortfarande behöver läkemedlet och för hur lång tid du kommer att behöva det. Receptförnyelser tas emot i tur och ordning, man kan ofta se sin köplats i sin app och man får ofta en notis när det är din tur och när det är dags för en läkare på att kolla på din förfrågan om receptförnyelse.

Steg för steg:

  1. Ladda ned en av apparna listade ovan
  2. Logga in med Bank-ID
  3. Begär en receptförnyelse
  4. Bli beviljad förnyelse
  5. Hämta ut eller beställ din medicin

Frågor och svar om receptförnyelse

Hur lång tid tar det att förnya ett recept?

Processen beräknas ta mellan 15-30 minuter hos de flesta nätläkare. Det kan ibland ta längre om det är lång kö hos nätläkaren

Hur gör man för att förnya ett recept?

Man loggar in i appen och väljer receptförynelse. Man svarar på några frågor och väntar på att få svar av läkaren. Sedan skrivs receptet ut om det går igenom.

Vad kostar det att förnya ett recept?

I dagsläget är patientavgiften för att förnya recept kostnadsfri.

Följande mediciner förnyas inte:

Läkemedel som inte hämtats ut de senaste 15 månaderna, beroendeframkallande mediciner, opioider/smärtstillande mediciner, licens/specialistpreparat, preparat avsedda för infusion och injektionsbehandling

Kan man förnya recept på antibiotika?

Det är tyvärr inte möjligt att förnya recept på just antibiotika. Däremot är de möjligt att skicka in ett nytt ärende och på så vis få en ny medicinsk bedömning där du kan vara berättigad antibiotika.

Vanliga och smidiga förnyelser

Generellt sett är läkare försiktiga med att skriva ut mediciner av flera olika anledningar. Den största anledningen är för att garantera att rätt personer får rätt vård med rätt mediciner. Däremot finns det en del receptbelagda mediciner som är mer vanligt förekommande och lätt kan skrivas ut utan större undersökningar.

P-piller

Preventivmedel är idag ett av de allra vanligaste läkemedlet bland unga tjejer i Sverige. Att förnya recept för p-piller är oftast inga konstigheter och det går lätt att göra via en läkare i mobilen. Du som aldrig gjort ett läkarbesök i telefonen rekommenderar vi ladda ned en app i listan över.

Pollenmedicin

Under våren ökar trycker på den svenska sjukvården på grund av stora volymer receptförnyelser av pollenmedicin. Om du har en läkarapp nedladdad kan du få ett nytt recept och hämta ut din medicin mycket smidigt utan att belasta de fysiska mottagningarna.

Vad behöver jag?

Förutsättningarna för att kunna få ett recept förnyat är att det aktuella läkemedlet finns med på den nationella läkemedelsförteckningen på eHälsomyndigheten. Det måste även finnas under dina uthämtade recept de senaste 15 månaderna och de måste ha din tillåtelse att verifiera detta.

Det finns olika situationer där en nätläkare inte kan hjälpa till med att förnya ett recept:

  • När du behöver recept på narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel
  • Om du behöver recept på läkemedel som inte skrivs ut av läkare på vårdcentral
  • Ifall att du behöver recept på läkemedel som skrivs ut på licens, så kallat licenspreparat

Sammanfattning

Framtiden för att förnya recept online ser mycket stark ut – vi förutspår att det kommer vara det enda och mest effektiva sättet att göra sina receptförnyelser för. På det stora hela kommer säkert processer att bli mer och mer integrerade och förnyelser kommer kunna ske direkt hos ditt apotek.

Förutsättningarna för en lyckad förnyelse är enkla. Du behöver endast ha ett tidigare giltigt recept, en mobiltelefon och BankID. Sedan är det bara att kontakta en nätläkare via din nedladdade vårdapp.

Vi vill tacka för att du tog dig tid läsa vår artikel! Vi hoppas att du kom igång enkelt.