Halsfluss orsakas av bakterier eller virus som sätter sig på halsmandlarna vilket leder till att en infektion uppstår. Halsfluss gör ont i halsen, speciellt när man sväljer. Man kan ofta känna sig svullen runt halsen när man har halsfluss eftersom lymfkörtlarna kan förstoras. När lymfkörtlarna blir förstorade så kan det lätt ömma på dessa områden. Man kan även få feber i samband med sin halsfluss. I de flesta fall går halsfluss över av sig själv men ibland behöver man behandling för att bli frisk. För att bli av med sin halsfluss som inte går över av sig själv behandlas man med antibiotika.
Vad innebär halsfluss?
Halsmandlar är en del av din kropps immunförsvar. I svalget sitter det två körtlar som är formade som mandlar och de är dessa som skyddar kroppen mot infektioner. När halsmandlarna blir infekterade så svullnar de upp och detta gör att man känner sig trång i halsen. När man drabbas av en infektion i halsmandlarna så brukar man känna av besvären först efter ett par dagar. Det är allra vanligast att drabbas av halsfluss om man är ung.
Halsfluss är ett tillstånd som smittar lätt till andra människor, detta gör det väldigt viktigt att man är noga med hygien och stannar hemma från jobb och skola när man har drabbats av halsfluss. Halsfluss går oftast över inom en vecka, maximalt två veckor.
Vanliga symptom
Det vanligaste symptomet på halsfluss är smärta i halsen, det smärtar som mest när man sväljer. Halsmandlarna blir inflammerade och röda och i många fall svullnar lymfkörtlarna upp. Även feber är en vanlig faktor när man drabbas av halsfluss. Om din halsfluss orsakas av bakterier så är det relativt vanligt att man får smärta som strålar ut mot öronen. Den andra varianten är att halsflussen har orsakats av virus. Halsfluss som orsakats av virus kommer ofta med andra symptom som förkylningssymptom, snuva, hosta och att man blir hes är vanliga symptom.
När barn får halsfluss är det oftast virus som har tagit sig in och skapat en infektion. Det är vanligt att barnet inte vill äta och dricka eftersom det gör ont i halsen, huvudet och upp mot öronen. Trötthet är även ett symptom hos små barn.
Halsfluss som inte går över
Om man misstänker att man har halsfluss och den inte går över inom en vecka kan man behöva söka läkarvård. Om du känner att du har problem eller svårare att gapa och svälja så kan du ha drabbats av en halsböld. Halsböld får man när var bildas bakom en halsmandel. Halsböld behandlar man ofta genom att man tömmer halsbölden efter man bedövats med lokalbedövning.
Körtelfeber är en sjukdom som har väldigt lika symptom som halsfluss. När man drabbas av körtelfeber så får man ont i halsen och det uppkommer beläggningar i svalget. Även lymfkörtlarna kan svullna upp.
Behandla halsfluss
Om dina besvär inte försvinner inom en vecka eller två kan det vara klokt att vända sig till sin vårdcentral. På vårdcentralen undersöker de din mun, svalg och utsidan på halsen. Man får ofta utföra ett test med snabbt provresultat för att få reda på om halsflussen orsakas av bakterier, vanligtvis streptokocker.
När ska man söka vård
Om du upplever att dina symptom inte försvinner eller blir bättre kan det alltid vara smart kontakta en vårdcentral. Hos oss hittar du en lista med nätläkare som alla har öppet och kan erbjuda dig rådgivning kring halsfluss.
FAQ
Bakterien streptokocker är den bakterie som oftast orsakar halsfluss hos människor. Det är dock vanligast att halsflussen har orsakats av virus som sedan skapar en infektion i halsmandlarna. Man kan bli smittad av andra personer som bär på smittan genom närkontakt eller av luftburna droppar. Man kan även bli smittad av att exempelvis ta på smittade föremål.
Återkommande halsfluss är ett fenomen som är vanligt. Man får då tillbaka halsflussen inom en månad eftersom det finns kvar bakterier i halsmandlarna. Bakterier kan stanna kvar på föremål som tandborstar och liknande. Andra orsaker till att halsflussen kommer tillbaka kan vara att någon närstående har fått smittan utan att veta om det.
För att lindra dina besvär och symptom så är det alltid en bra idé att dricka mycket vatten och att vila. Om det gör väldigt ont att svälja kan det vara ett bra alternativ att endast äta flytande kost under sjukdomstillfället. Värktabletter och febernedsättande läkemedel kan lindra smärtan i halsen. I övrigt är det väldigt viktigt att vara noga med hygien och att inte fara tillbaka till jobbet för tidigt, stanna gärna hemma en extra dag efter att symptomen och eventuellt febern är borta.