Akne

Akne ger vita eller svarta pormaskar som visar sig som finnar eller små bulor på huden. Akne är vanligast i tonåren men även vuxna kan ha problem med vad man upplever som fet hud och finnar i ansiktet och på andra ställen på kroppen. Akne är ett problem som anses som jobbigt av många, speciellt i tonåren. Det finns flera olika sätt att lindra sin akne eller att bli av med den helt och hållet. Här nedan går vi igenom orsakerna, symptom och behandlingar av akne.

Symptom

Akne ger utslag på kroppen, det är allra vanligast i ansiktet. Det är även vanligt att få utslag på bröstet och på axlarna samt på ryggen eftersom dessa områden är berikade med talgkörtlar. Akne kan visa sig som vita eller svarta pormaskar. Vita pormaskar uppstår där hårsäckens vägg täpper till öppningen där det är talgkörtlar. Svara pormaskar kommer till då de bakterier och sebum som finns i hårsäcken kommer i kontakt med luft.

Talgkörtlarna och hårsäckarna man har kan bli inflammerade vilket leder till att det kan uppstå varblåsor och utslag som liknar bölder. Om man har mycket akne eller så kallad svår akne så kan man få vätskefyllda knölar under sin hud. Här nedan går vi igenom de olika sorters akne som finns.

Mild, medelsvår och svår akne

Akne kan variera och vara svår att särskilja. Det vanligaste är mild akne som ger vita eller svarta pormaskar. Den medelsvåra aknen är den som utöver pormaskar ger någon varblåsa eller något utslag som liknar en böld. Det man brukar kalla svår akne är den akne där man har mycket finnar och även mycket varblåsor och varbildningar.

Egna åtgärder mot akne

Det finns flera olika metoder att lindra och förbättra sin akne. Här nedan listar vi några tips på självhjälpsmetoder:

  • Var alltid noga med att tvätta bort ditt smink
  • Var noga med att använda tvålar som är vänliga mot huden
  • Man bör ej klämma finnar
  • Det finns receptfria läkemedel på apoteket som hjälper mot akne
  • Feta krämer kan öka besvären med akne

Behandling mot akne

Om du har problem med akne finns det flera olika metoder att prova som kan hjälpa mot din akne. Det finns olika läkemedel och preparat som hjälper olika bra för olika personer. Det gäller att hitta det som hjälper bäst för dig. Ibland kan man få prova sig fram under längre perioder för att se om man får mindre akne med tiden. För kvinnor som använder preventivmedel finns det p-piller som motverkar akne.

Akne kan ge ärr som stannar kvar. Det finns olika metoder för att ta bort eller göra ärren mindre synliga. Hypotrofiska och hypertrofiska är två benämningar på de olika sorters ärr man kan få. Olika behandlingsmetoder som laserbehandling, kemisk peeling, hudslipning och kortisoninjektioner kan ta bort, minska eller reducera ärren.

Vanliga frågor

Ja, det kan du. När receptfria läkemedel inte hjälper till så kan man söka vård för sin akne. Om man får ärr från sin akne kan man även söka hjälp.

Man ska undvika feta krämer och man ska inte sola för mycket. Man bör heller inte klämma sina finnar. Utöver detta kan man tänka på den mat man stoppar i sig. Forskning har visat att man kan få mer akne om man äter mycket socker och söta saker. Detta är dock olika från person till person, det gäller att tänka på vad man äter och om man märker någon förminskning eller ökning av sin akne beroende på vad man äter. Att vara försiktig med smink kan vara bra eftersom huden irriteras av smink. Det finns speciella täckstift man kan köpa som hjälper täcka över finnig hy.