Eksem

När det kliar på huden och du får besvär som fjällande och röd hud så är Eksem ofta orsaken. Eksem orsakas av att det yttersta lagret i huden blir inflammerat. De besvär vi upplever när det kliar är att huden blir skadad och torr. I många fall så uppstår dessa besvär av en allergi eller att man får något ämne på huden som kroppen reagerar på vilket gör att huden irriteras. Eksem kan vara besvärligt och återkommande. Det är vanligt att behandla Eksem med salva bestående av kortison.

Allmän information

Ca 20 procent av befolkningen har någon gång drabbats av eksem. Det är allra vanligast att barn i yngre ålder drabbas av eksem även om det kan uppstå i alla åldrar. I vissa fall orsakas eksem av allergi av olika slag, det kan vara mot specifika ämnen, tvättmedel, eller livsmedel. eksem orsakas dock inte alltid på grund av allergi utan kan uppkomma av andra anledningar. eksem är väldigt besvärligt med den klåda som orsakas på kroppen och kan ofta vara återkommande, det smittar dock inte till andra människor.

När eksem uppstår så har den översta delen av hudens lager blivit känsligt och skadats av någon anledning. Det kan vara på grund av ämnen som framkallar allergi eller att man blir torr på huden. När detta inträffar så blir hudens naturliga skydd inte lika starkt vilket gör att man enklare kan få infektioner med den motståndskraft som saknas i hudens försvar.

Vanliga symptom

När det uppstår torr hud som blir röd och som orsakar klåda så kan det vara eksem. Det sitter ofta på händer och fötter men även i böjveck. När man kliar på sitt eksem får man ofta små sår som börjar blöda, eksem gör att det uppstår sprickor i huden och det kan även bilda små blåsor samt sårskorpor.

Det finns olika sorters eksem som ger olika symptom. Här nedan kan du läsa om några av de olika sorters eksem som finns:

Handeksem – Eksem på händer med mycket klåda. Orsakas ofta av hud som har skadats av kyla eller vatten. Oftast vanligare hos kvinnor än hos män.

Mynteksem – Även kallat nummulärt eksem. Vanligt hos män över 50 år. Det uppstår fläckar på huden i storlek av ett mynt, det blir rött och kliar och sitter ofta på armarna.

Soleksem – När man är ute i solen och efteråt får röda utslag som kliar. Det kan även uppkomma blåsor. Detta beror på att huden är känslig mot den UV-strålning som man får av solen vilket gör att det uppstår solskador.

Atopiskt eksem – Kallas även böjveckeksem. Det är allra vanligast hos barn och uppstår på kinder och i knäveck och armveck. Det blir knottrigt och börjar klia samt att huden blir röd.

Kontakteksem – Det uppstår vätskefyllda blåsor som oftast beror på att huden utsätts för en allergisk reaktion

Behandling av eksem

Man behandlar ofta eksem genom att använda mjukgörande salva och kortisonsalva. Man bör även se till att man undviker de allergiframkallande ämnen som orsakat eksemet om det beror på allergi. Vid återkommande bekymmer med eksem kan man behöva utreda vad det är som orsakar problemet. Vanligt är att man tar blodprov för att se vad man är allergisk mot. Det finns olika behandlingsmetoder mot olika sorters eksem.

Enga åtgärder

Att smörja in huden där man har eksem med mjukgörande salva lindrar oftast symptomen. Huden blir mer elastisk när den fuktas och har inte lika lätt för att skadas. Att undvika ämnen som du misstänker kan orsaka allergi och uppkomsten av eksem är viktigt. Man kan köpa receptfri kortison på apoteket för att se om det lindrar besvären.

Söka vård

Om du upplever att dina eksem inte går att få kontroll på rekommenderar vi dig att kontakta sjukvården. Du kan antingen gå till en fysisk vårdcentral eller prata med en nätläkare.

Vanliga frågor

Man kan börja med att försöka lindra besvären själv genom att undvika allergiframkallande ämnen och smörja in sina problemområden med mjukgörande salva och receptfri kortisonsalva som finns på apoteket. Om man inte blir av med sitt Eksem och märker att det kanske börjar komma på andra ställen på kroppen så bör man söka vård hos sin vårdcentral.

Det finns flera vanliga ämnen och faktorer som kan förvärra eller rent av orsaka uppkomsten av eksem, nedan kan du se vanliga ämnen och faktorer som kan vara orsaken:

  • Många människor får problem med torr hud och Eksem då klimatet blir kallare
  • Gummi, nickel, krom och latex
  • Eksem kan uppkomma vid stress och vid sömnproblem
  • Vatten och kemikalier

Det behöver inte nödvändigtvis betyda att du aldrig mer kan sola, däremot är det extra viktigt att du skyddar dig mot solen genom att använda solskyddsfaktor. Att spendera mindre tid i solen då den är som starkast på dagen är också viktigt.