Födelsemärke

Födelsemärken har de allra flesta av oss människor. När blodkärl samlas under huden uppstår de fläckar som vi kallar födelsemärken. Pigment är ett annat ord för detta. Pigment är det ämne som skyddar mot UV-strålning. Födelsemärken är vanligtvis helt ofarliga men det finns födelsemärken som kan utvecklas vidare och bli cancer. Det finns olika sorters födelsemärken som man bör hålla koll på eftersom det kan finnas en risk för malignt melanom vilket är ett annat ord för den allvarligaste formen av hudcancer.

Olika sorters födelsemärken

Det är bra om man har uppsikt över sina födelsemärken, de allra flesta födelsemärken är ofarliga men en del hudförändringar kan vara viktiga att hålla koll på. Det finns olika typer av födelsemärken, här nedan hittar du en beskrivning på dessa:

Smultronmärken – födelsemärken som har en blåröd färg och består av blodkärl. Detta slags födelsemärke försvinner för dem flesta från kroppen, man kan känna födelsemärket om man rör med fingret över huden.

Eldsmärken – En mer sällsynt variant av födelsemärken som sällan försvinner från huden. Även dessa består av blodkärl och är blåröda i färgen. Det finns behandlingar för att ta bort denna sorts födelsemärken om man upplever besvär. Laserbehandling är ett alternativ.

Dysplastiskt nevus – Ett födelsemärke som kan visa sig som rosa till en mörkare eller svart färg. Dessa födelsemärken eller fläckar är oftast större än en halv centimeter vilket gör det viktigt att hålla koll på dem, denna sorts födelsemärke har en ökad risk för att utvecklas till cancer.

Banalt pigmentnevus – Hudfärgade födelsemärken som kan vara runda i formen, det är vanligt att få denna sorts födelsemärke om man vistas mycket utomhus när solen skiner.

Halonevus – En godartad typ av födelsemärke som kan försvinna från huden. De är oftast runda i formen och ljusare i färgen.

Kongenitalt nevus – Födelsemärken som man har när man föds eller som uppstår på huden innan man har blivit ca 1 år gammal. Det som kännetecknar denna sortens fläckar är att de kan växa hår i dem samt att de står ut från huden. Storleken på dessa födelsemärken kan bli så stora som 20 cm. Det är födelsemärken som man skall kontrollera eftersom risken finns att de utvecklas till cancer.

Hudcancer

Den vanligaste orsaken till att man drabbas av hudcancer är på grund av den UV-strålning som våra kroppar utsätts för. Vi utsätts för UV-strålning när vi är ute i solen men även då vi solar solarium. Malignt melanom kallas en typ av hudcancer, den bildas i både huden och i födelsemärken. Det är viktigt att känna till hur olika födelsemärken ser ut och vilka man bör hålla koll på. Att upptäcka ett elakartat födelsemärke i god tid kan göra stor skillnad.

För de som har ljus hy och ljust hår är det extra viktigt att inte vara för länge i solen och att helst undvika solarium. Även de som har stora födelsemärken bör vara försiktiga. Man behöver inte undvika att vara i solen men man kan ta extra säkerhetsåtgärder som att exempelvis använda solskyddsmedel med en hög solskyddsfaktor. Det kan vara bra att använda keps och solglasögon och andra täckande kläder så man inte utsätter sig för solen under för lång

Behandling vid misstanke om hudcancer

När man misstänker att ett födelsemärke kan utvecklas till hudcancer eller att det redan har blivit cancer så tar man i regel bort hela födelsemärket från huden. Efter borttagning kan man analysera födelsemärket för att ta reda på om det melanom. Om det visar sig vara cancer så tar man bort hela tumören, genom att hålla koll på sina födelsemärken kan man tidigare söka vård och på så sätt inte riskera att cancern sprider sig vidare.

Vanliga frågor

Alla människor har födelsemärken, det är en form av missbildning som uppstår i huden då blodkärl samlas på ett ställe under din hud. Födelsemärken kan uppstå och öka i mängd från att du är liten tills du närmar dig 30 år.

För att skilja på födelsemärken och melanom så brukar man använda sig av ABCDE- kriterierna. Dessa kriterier står för Asymmetri, Border, Colour, Diameter och Evolution. Det betyder alltså att när man ser förändringar i ett födelsemärke bör man boka en tid hos sin vårdcentral. Var extra uppmärksam om ett födelsemärke på din hud visar något av följande:

  • Ändrar sig i formen och även i färgen
  • Om födelsemärket börjar klia på huden
  • Om ett födelsemärke blir flammigt eller börjar blöda
  • Om födelsemärket växer eller har en form som är oregelbunden.

Det är väldigt sällsynt att personer under 18 år får hudcancer. Statistiskt sett är det väldigt ovanligt att barn och ungdomar har födelsemärken som behöver tas bort.