Hemorrojder

Hemorrojder är en besvärlig åkomma som kan påverka vem som helst. Hemorrojder kan visa sig som små knutor som kliar, blöder och gör ont på huden. Hemorrojder sitter oftast inne i ändtarmen eller precis utanför. Hemorrojder är en vanlig åkomma som kan uppstå när man är gravid, även om man upplever det som väldigt besvärligt är det en ofarlig åkomma som dessutom oftast går över av sig själv utan någon behandling.

Symptom

Inflammerade knutor vid ändtarmsöppningen som blöder är ett vanligt symptom på hemorrojder. De kan sätta sig både innanför ändtarmen och precis utanför öppningen. Ett vanligt symptom är att det gör väldigt ont att uträtta sina behov på toaletten när man är drabbad av hemorrojder. Att det svider vid ändtarmen beror ofta på att tarmslemhinnan som sitter intill hemorrojden har blivit irriterad, detta leder till att det bildas små sprickor i huden. Det kan även uppstå läckage då hemorrojderna blir täckta av en slemhinna som utsöndrar slem. De allra vanligaste symptomen på hemorrojder är följande: 

  • Läckage av slem eller avföring från ändtarmen
  • Inflammerade knutor som blöder vid ändtarmsöppningen
  • Svårt att tömma tarmen
  • Droppar av blod från ändtarmen
  • Klåda

Liknande åkommor som kan förväxlas med hemorrojder är att man har sprickor vid ändtarmen. Eksem är också någonting som kan förväxlas med symptom på hemorrojder.

Varför får man hemorrojder?

I ändtarmen har vi människor något som kallas analkuddar. Dessa kuddar består av blodkärl som kan bli överfulla av blod vilket gör att de börjar svullna. När man är förstoppad är det vanligt att dessa symptom visar sig, om man har svårt att tömma tarmen och måste krysta mycket så kan det uppstå hemorrojder. Att utföra tungt fysiskt arbete kan ibland leda till att man får hemorrojder. Det är vanligt att gravida kvinnor drabbas av hemorrojder, kraftig diarré är också en vanlig faktor.

Behandling

Det är vanligt att man inte behöver behandla sina hemorrojder, det är en åkomma som ofta går över av sig själv efter ett tag. Man kan handla receptfria läkemedel på apoteket för att lindra besvären. När man har förstoppning kan det vara svårt att bli av med hemorrojder, då är det viktigt att avföringen hålls mjuk. Om man har mycket besvär med hemorrojder så finns det möjlighet att utföra ingrepp hos läkare som kan lindra besvären. I sällsynta fall utförs även en skopi vilket är en undersökning av ändtarmen. Detta gör man för att utesluta andra mer allvarliga sjukdomar.

Åtgärder man själv kan utföra

Om du är förstoppad kan det hjälpa att:

  • Gå på toa ofta
  • Promenera, rör på kroppen
  • Ät nyttigt och drick mycket vatten
  • Använd laxermedel som finns receptfritt hos apoteket

Om du har haft hemorrojder tidigare och misstänker att du har drabbats igen så kan det vara klokt att försöka hålla sig ren och torr. Man bör ej använda tvålar och liknande som kan irritera huden. Det finns även andra receptfria läkemedel på apoteket som exempelvis salvor som kan lindra den smärtande känslan.

När ska jag söka vård?

Om du har hemorrojder som inte går bort eller om du har mycket återkommande problem med hemorrojder så bör du uppsöka läkare. Om det blöder mycket eller gör väldigt ont så kan man också vända sig till sin vårdcentral. I vissa sällsynta fall kan en mer gedigen utredning behövas för att utesluta mer allvarliga sjukdomar som har liknande symptom som hemorrojder.

FAQ

Hemorrojder är inte farligt, även om det kan kännas så eftersom det gör så väldigt ont och ibland kan blöda mycket. Hemorrojder försvinner oftast av sig själv. I vissa sällsynta fall kan det vara viktigt att söka vård för att utesluta andra sjukdomar. Detta gäller om man har gått med symptomen länge eller om receptfri behandling från apoteket inte hjälper.