Infekterat sår

När du får ett sår på kroppen så händer det att de blir infekterat. Ditt sår blir ofta svullet och varmt och man kan känna att det dunkar i såret. Ett infekterat sår leder sällan till några komplikationer och kan åtgärdas genom att ta hand om såret och vara noga med att hålla det rent. När såret blir infekterat så har man bakterier i såret vilket leder till den irritation som uppstår i huden.

Symptom

Svårläkta sår är oftast sår som har blivit infekterade av bakterier. Vanliga symptom när ett sår blir infekterat är att det blir rött och gör ont. Man får rodnad och känner att det kommer en slags värme ur såret. Ibland kommer det vätska från såret, detta är dock ingen indirekt indikator på att såret är infekterat eftersom det kan komma vätska ur sår utan att det är infekterat.

Andra vanliga symptom på ett infekterat sår:

  • Såret gör ont och är svullet
  • Det kommer vätska ur såret och det luktar illa
  • Såret läker inte eller läker långsamt
  • Såret rodnar och känns varmt

Varför ett sår blir infekterat

Ett sår blir infekterat eftersom att det kommer in bakterier i såret. Streptokocker och Stafylokocker är de bakterier som allra vanligast orsakar infektionen. Man kan även få infekterade sår om man blir biten av exempelvis ett husdjur som hund eller katt.

Behandling

Vanligtvis behöver man inte behandla ett infekterat sår. Man bör ta hand om såret och vara noga med att tvätta det och hålla det rent. Ett infekterat sår läker oftast av sig själv även om det kan ta längre tid än för ett vanligt sår. Ibland kan det uppstå blåsor i såret, man bör undvika att ta sönder dessa eftersom blåsornas hud skyddar huden som bildas under. I vissa fall kan man behöva antibiotika om det är ett sår som inte vill läka under en längre tid. Det är vanligt att man då får uppsöka sin vårdcentral och ta en odling från såret för att ta reda på vilken bakterie som orsakar infektionen.

Vad du kan göra mot infekterat sår

För att snabbast möjligast ta hand om ditt sår och bli av med det så är det viktigt att hålla såret rent. Sår läker bättre när det hålls rent. Man bör vara noga med att tvätta händer och specifikt hudens område där såret är placerat. Det räcker att rengöra sitt sår med tvål och vatten när det är ett mindre sår. Efter detta bör man låta sitt infekterade sår lufttorka.

Om det gör väldigt ont när du försöker rengöra ditt infekterade sår så kan du köpa bedövningssalva receptfritt på apoteket. Man stryker på ett tunt lager med bedövningssalva och sedan väntar man i mellan 5 till 10 minuter för att salvan ska verka. Dessa salvor är till för barn som är över ett och ett halvt år gamla.

Mitt sår skaver

Man kan skydda sitt infekterade sår med kompress eller andra förband som är specifikt framtagna för att inte irritera din hud. Dessa hittar man receptfritt på apoteket. Man kan även använda medel som antiseptika som kan hjälpa, det är ett bakteriedödande medel som finns på apoteket.

Frågor om infekterade sår

Ett infekterat sår försvinner ofta av sig själv om man är noga med att hålla det rent. Om du har ett sår som inte läker kan du behöva uppsöka vården. Vid följande situationer rekommenderas att man söker vård: 

  • Om du får feber i samband med att du har ett infekterat sår
  • Om du har en infektion som blir sämre och sämre, även efter behandling
  • Om smärtorna ökar i det infekterade såret
  • Om du märker att det kommer var från såret