Nässelutslag

Har du fått upphöjda utslag på huden som kliar? Då kan det vara nässelutslag. Nässelutslag kommer ofta helt plötsligt och är ofta en reaktion som uppstår i samband med allergier, läkemedel eller infektioner. På kroppen uppstår de som hudfärgade, de kan även visa sig i en ljusröd ton. Nässelutslag är någonting som oftast försvinner av sig själv utan att man behöver behandling. I vissa fall då utslagen inte försvinner kan du dock behöva uppsöka vård och få behandling för utslagen.

Vad är nässelutslag?

Nässelutslag som kommer plötsligt kallas akuta och kan drabba vem som helst någon gång i livet. Denna sorts utslag försvinner ofta från huden inom några dagar. Reaktionen som uppstår på huden liknar utslagen som man kan få om man tar i en brännässla. Olika personer reagerar olika, ibland får man något enstaka utslag på huden och ibland kan man få utslag på större områden av huden.
Kroniska nässelutslag är en mer ovanligt variant som kan ge besvär med utslag i flera månader. Denna sort av nässelutslag drabbar mindre människor än akuta nässelutslag. Även kroniska nässelutslag är något som de allra flesta blir friska från även om det tar längre tid.

Symptom

Nässelutslag på huden visar sig som ljusröda eller hudfärgade svullnader som kliar mycket. Man kan även känna än brännande känsla på huden precis som när man tar i en brännässla. Nässelutslag kommer plötsligt och kan förflytta sig på huden. Det är vanligast att man får nässelutslag på övre delen av kroppen. Armar och ben är de vanligaste problemområdena. Även om utslagen ofta försvinner snabbt utan att lämna märken så kan det upplevas att vara väldigt påfrestande med mycket klåda.

Nässelutslag kan uppstå på huden både som enstaka utslag och i kluster. Ibland uppstår Angioödem i samband med nässelutslag vilken är en reaktion som sker i huden. Denna sorts nässelutslag kliar sällan och det blir en djupare svullnad som ofta placerar sig i munhålan eller i ansiktet. Nässelutslag har många liknande symptom som med torr hud, insektsbett eller eksem. Det som kännetecknar just nässelutslag är att det kommer väldigt plötsligt och att det förflyttar sig på kroppen väldigt snabbt.

Behandling

Man behöver sällan behandla nässelutslag, de försvinner ofta från huden inom några dagar. Vissa människor har återkommande bekymmer med nässelutslag där man kan behöva uppsöka sin vårdcentral och låta en läkare undersöka sina bekymmer. Vanliga utredningsmetoder är att kolla om man har några allergier som orsakar nässelutslagen. Allergimedicin som antihistamin kan vara en vanlig behandlingsmetod, ibland i kombination med kortison.

Varför man får nässelutslag

Ibland beror nässelutslag på allergi och ibland inte. Det finns mastceller som man har i huden, dessa celler reagerar på någonting som gör att de släpper ut vätska med histamin. Det är i detta skede det börjar klia på huden och man blir svullen och röd. Det finns många ämnen som kan irriterade huden, ämnen som vid direktkontakt skapar utslag på huden. I många fall kan man få nässelutslag för att man dricker eller äter någonting som man inte tål. Det är inte alltid man kan avgöra varför nässelutslagen uppstår även vid utredning av läkare.

Lindra symptom

Om du för första gången upplever nässelutslag behöver du inte vara orolig, utslagen försvinner ofta av sig själv inom några dagar. Om man upplever återkommande problem med utslag och misstänker att det är nässelutslag kan man behöva fundera vad man har gjort, vad man har varit i kontakt med och vad man har ätit innan man upplevde problemen. Försök undvika de ämnen, mat eller situationer du utsätter dig själv för innan du upplevde att du fick utslagen på huden. Kanske duschar du för varmt? Är du dålig på att ha vantar på dig på vintern? Vissa människor tål inte kyla eller värme på samma sätt som andra. I vissa fall kan man behöva äta allergimedicin för att slippa besvären om det är återkommande.

FAQ

Inte direkt bevisad men många av våra besökare upplever nässelutslag kring sköldkörteln.