Ögoninflammation

Ett kliande eller rött öga beror oftast på att man har fått någonting i ögat som går över av sig själv under dagen. När man blir röd i båda ögonen och upplever klåda som inte går över så kan det vara ett tecken på att man har ögoninflammation. Man kan även uppleva att det gör ont och är svårt att öppna ögonen på morgonen på grund av den varbildning som uppstår. I de allra flesta fall går en ögoninflammation över av sig själv inom två veckor. Om du har långvariga besvär i ögonen så kan du behöva antibiotika eftersom problemen mest troligt orsakas av bakterier i ögonen.

Symptom

De vanligaste symptomen på att man har drabbats av ögoninflammation är att ögonen blir röda och svullnar. Du kan även uppleva att ögonen klibbar samt att det svider i ögonen. Vanligt är även att man har ovanligt mycket tårvätska som kommer ur ögonen. Man kan dessutom bli ljuskänslig och få nedsatt syn.

 

Undersökning och behandling av ögoninflammation

En ögoninflammation går oftast över av sig själv på en vecka, i vissa fall upp till två veckor. När man drabbas av en ögoninflammation så väntar man vanligtvis ut den. Om ögoninflammationen inte blir bättre kan man uppsöka vård för att ta reda på om det är bakterier i ögonen som behöver behandlas med antibiotika. Trots att man kan ha drabbats av en bakteriell ögoninflammation så är det inte alltid man behandlar det med antibiotika, även dessa inflammationer brukar gå över av sig själv.

Om man behöver träffa en ögonläkare så kan de undersöka ögonen med ljusmikroskop och särskilda ögondroppar för att avgöra exakt vad det är som orsakar inflammationen. Antiviral medicin eller antibiotika kan i sällsynta fall behövas för att bli kvitt ögoninflammationen.

Åtgärder du själv kan göra

Om du upplever besvär med ögonen och misstänker att du har ögoninflammation kan du tvätta ögonen med ljummet vatten. Det kan lindra besvären att göra detta flera gånger om dagen. En bomullstuss kan även tillsammans med vatten hjälpa då ögonen klibbar ihop sig. Ögonsalva och ögondroppar kan även hjälpa till med besvären och få ögoninflammationen att passera fortare. Om du brukar drabbas av allergi kan det vara en bra idé att införskaffa receptfria läkemedel som förebygger och lindrar besvären. Det kan även vara bra att undvika att föra in kontaktlinser i ögonen medens man har en pågående ögoninflammation.

Minska smittorisken genom att följa nedanstående punkter:

  • Försök att undvika att peta och klia sig i ögonen
  • Var extra noga med hygien och handtvättning.
  • Använd bomullstussar, ljummet vatten och pappershanddukar istället för händer och handduk.

Som tidigare nämnt är ögoninflammationer väldigt smittsamma. Man bör ha detta i åtanke och hålla barn hemma från skolan tills ögoninflammationen har gett med sig.

Ögoninflammation hos barn

Det viktigaste att tänka på när det kommer till ögoninflammation hos barn är att det smittar lätt mellan barn och att man bör hålla barnen hemma från skolan. Ögoninflammationen bör gå över inom några dagar. Om man har väldigt jobbiga besvär kan man uppsöka vårdcentral eller en akutmottagning om det är på helgen exempelvis. Även nyfödda barn kan få en slags ögoninflammation där man ser ett gulaktigt sekret i ögonen. Detta kan man försöka torka bort med ett mjukt papper.

Söka vård för ögoninflammation

Man behöver oftast inte vända sig till sjukvården för en ögoninflammation. I sällsynta fall då inflammationen inte går över inom 10 dagar så kan det behövas behandling via din hälsocentral. Om du upplever besvär med ögonen efter en olycka eller skada så bör man omgående uppsöka en akutmottagning för undersökning. Detta gäller även vid synbortfall eller ljuskänslighet samt annan synpåverkan som kommit plötsligt eller uppstått efter exempelvis ett slag mot ögat.

Vanliga frågor

Ögonen har något som kallas en bindhinna, när man får en ögoninflammation så är det i de allra flesta fall virus som tar sig in i ögonen. Man kan även få ögoninflammation av allergi och i mer sällsynta fall av bakterier vilket kan behöva behandlas med antibiotika. Ögoninflammation är ett tillstånd som lätt smittar eftersom man ofta tar sig runt ögonen med händerna när det kliar och svider för att sedan föra vidare virus. I många fall får man en ögoninflammation i samband med att man blir förkyld. 

Andra liknande tillstånd som kan drabba ögat och misstas för ögoninflammation är andra vanliga luftvägsvirus, herpes eller klamydia. I många fall är det allergiska reaktioner som ger irritationer i ögat eller att man har fått något material eller skräp i ögat. Dessa är oftast tillfälliga tillstånd som går över under dagen.