Preventivmedelsrådgivning

Preventivmedelsrådgivning är en rådgivning för kvinnor om vilket preventivmedel som kan hjälpa till bäst. Numera kan rådgivning av preventivmedel även ske online.

Hjälpa till med

Vid en rådgivning kan du t.ex. få hjälp med följande:

  • Hitta rätt preventivmetod för dig
  • Diskutera sexuellt överförbara sjukdomar
  • Få remiss för cellprov
  • Svar kring graviditetstest
  • Akutpreventivmedel
  • Rådgivning om kondomer

Subventionerade preventivmedel

Preventivmedel som t.ex. p-piller, p-stav, p-spruta, p-plåster och p-ring är kostnadsfritt för ungdomar upp till 21 år. För ungdomar mellan 21 och 26 år betalas en egenavgift som motsvarar runt 100 kronor för 12 månaders förbrukning.

Online

Preventivmedelsrådgivning online blir allt mer vanligt förekommande och du kan nu t.ex. kommunicera och ställa dina frågor via videosamtal eller chatt. Detta sker antingen via privata aktörer och vårdappar eller statliga tjänster som t.ex. ”alltid öppet”.

Gratis

Patientavgiften för preventivmedelsrådgivning är 0 kronor. Detta kan däremot komma att variera beroende på vart i landet du är bosatt. Om du gör ett besök online kommer det däremot vara samma pris oavsett vart du bor.

Akuta metoder

Om du har haft sex utan skydd finns det även akuta metoder som komplement till preventivmedel. Vi rekommenderar dig att kontakta en fysisk vårdcentral alternativt kontakta en digital vårdcentral genast för rådgivining.

FAQ

Ja! Du betalar ingen patientavgift på digitala vårdbesök som rör preventivmedel.