Ringorm

Ringorm visar sig som utslag på huden som kliar och är cirkelformade. Ringorm är en åkomma som man ofta smittas med av djur. Utslagen som uppstår på huden kan även fjälla i kanten och de visar sig ofta i ansiktet, armar och ben samt på bröstet. Det kan gå upp till några veckor från smittotillfälle från att man börjar uppvisa symptom.

Symptom

Utslagen är ofta torra och har en röd upphöjd kant. Innanför det cirkelformade utslaget kan huden bli knottrig, klia och få en röd ton. Utslagen kan vara små och många men de kan även vara stora, upp till flera centimeter. Man kan även få ringorm i skägget och i hårbotten. Detta leder till att det kliar väldigt mycket och man kan få kala fläckar. Utslag av ringorm kan bli större och flyta ihop med varandra, i vissa mer sällsynta fall kan det bli en svårare infektion där det kommer mycket var från såren.

Utslag som är röda och kliar är ett vanligt symptom vilket inte behöver betyda att man har ringorm. Det kan vara andra åkommor som exempelvis hudsvamp eller eksem. Om det kliar mycket i hårbotten så kan man istället ha drabbats av mjälleksem. Psoriasis är en åkomma som ofta förväxlas med ringorm. Det är en annan hudsjukdom som har liknande symptom vilket kan leda till att man fel-diagnostiseras. För att få en säker diagnos på vad sina utslag beror på så är det vanligt att man tar en odling för att säkerställa av man får rätt behandling.

Varför får man ringorm?

Om du är en person som har känslig hud eller nedsatt immunförsvar så har man enklare för att drabbas av ringorm. Dermatofyter eller trådsvamp som det även kallas tränger in i huden och skapar en infektion. När man svettas mycket eller om man ofta har torr hud, eksem eller sår så är huden extra känslig och mer mottaglig för infektioner. På huden har vi naturliga ämnen som dödar svamp och andra bakterier, när vi svettas mycket tappar vi delvis av den svampdödande effekten som finns i huden.

Behandling

När man drabbas av ringorm behandlar man det ofta med en salva som är specifikt framtagen för att vara svampdödande. I vissa fall krävs en odling av utslagen för att utreda åkomman och utesluta andra besvär. Ibland hjälper inte svampdödande salva vilket gör att man kan behöva behandlas med andra läkemedel. När man drabbas av ringorm så bör man undersöka sina husdjur eftersom denna smitta allt som oftast smittar via djur.

Vad kan jag göra själv?

Om symptomen stämmer in och man misstänker att man har ringorm så kan man själv behandla denna. Det finns salva på apoteket som man kan köpa receptfritt som kan ta död på svampen. Viktigt här är det då även att man behandlar sina husdjur eftersom det är sannolikt att man blivit smittad via dessa. Man kan märka på sina husdjur om de har drabbats av ringorm genom att undersöka pälsen och försöka kolla om djuret kliar sig mycket. Man kan här behöva kontakta en veterinär för att få hjälp med att behandla ditt husdjur. För att undvika att smitta vidare ringorm till andra personer bör man undvika direktkontakt

Är det klokt att söka vård?

Första steget är att inhandla en svampdödande salva som finns receptfritt på apoteket. Om detta inte hjälper och om utslagen täcker stora delar av huden så bör man uppsöka vård.

Vanliga frågor

Ja! Det finns flera receptfria salvor som kan behandla ringorm effektivt.