Vattkoppor

Vattkoppor är en barnsjukdom som visar sig själv med kliande vattniga utslag som är röda. Sjukdomen går oftast över inom en vecka utan behandling. De flesta vuxna idag har någon gång haft vattkoppor. Sjukdomen är väldigt smittsam men man kan aldrig drabbas av det mer än en gång. Man utvecklar full immunitet mot vattkoppor efter att man har blivit frisk från tillståndet första gången. Om man får vattkoppor i vuxen ålder eller i de övre tonåren så ska man kontakta sin vårdcentral.

Vattkoppor är virus

Statistiken visar att det endast är några enstaka procent som inte har haft vattkoppor efter man har fyllt 12 år. Vattkoppor är en infektion orsakad av virus. När man har haft vattkoppor så stannar viruset kvar i kroppen samtidigt som man blir immun. Man utvecklar dock en låg risk att senare i livet drabbas av bältros.

Vaccination

Man kan vaccinera sig själv eller sitt barn mot vattkoppor men inte innan barnet är nio månader. Det är dock ganska ovanligt idag att vaccinera sig mot vattkoppor eftersom att det inte ingår i Sveriges allmänna vaccinationsprogram.

Symptom

Vattkoppor visar sig oftast första dagen med feber och huvudvärk. Efter någon dag börjar det uppstå små röda utslag på kroppen som sedan blir blåsor som kliar och är vattniga. Några dagar senare torkar blåsorna och det bildas sårskorpor. De röda utslagen visar sig först på magen, ryggen och på bröstet för att sedan sprida sig över kroppen. Man kan få hundratals utslag över kroppen, de sätter sig i ansiktet, i hårbotten, på armar och på ben. Det är sällan det uppstår komplikationer och ärr av vattkoppor men i vissa fall kan man få väldigt små ärr av sina vattkoppor.

Symptom som är lika men inte samma

Svinkoppor och höstblåsor kan vara andra förklaringar till sina symptom. Båda dessa tillstånd ger kliande blåsor och feber. Det skiljer sig dock mellan sjukdomarna på så sätt att höstblåsor ofta ger kliande blåsor i munnen och på händerna. Även på fötterna och på fotsulorna kan de uppstå. Svinkoppor visar sig ofta som större blåsor som är gulbruna av sig, dessa blåsor sprider sig även sällan över hela kroppen.

Behandling av vattkoppor

Oftast behövs ingen behandling mot vattkoppor, det går vanligtvis över av sig själv inom en till två veckor. Allergitabletter och kylbalsam är exempel på läkemedel som kan lindra klådan när man har vattkoppor. Om man får vattkoppor när man är gravid bör man söka sjukvård. Även nyfödda barn och personer med sämre immunförsvar bör kontakta sjukvården vid symptom på vattkoppor.

Vanliga frågor

Varicella zoster är namnet på det herpesvirus som är ursprunget till vattkoppor. Det skapar en virusinfektion som sedan smittar genom närkontakt eller droppsmitta. Hosta och nysningar för viruset vidare. Den så kallade inkubationstiden från smittotillfälle till de första symptomen visar sig är mellan 10 till 20 dagar. Detta är anledningen att många blir sjuka samtidigt i skolklasser och på förskolor. Man upphör att smitta andra personer när alla blåsor på kroppen har torkat ut.

Eftersom vattkoppor är ett herpesvirus så stannar det kvar i kroppen. Det ligger latent och kan orsaka bältros senare i livet. Det finns ingen risk för att smittas med bältros om man är nära en människa som har vattkoppor. Man brukar dock säga att en människa som inte har haft vattkoppor ska hålla sig borta från en människa som har bältros eftersom detta kan smitta till vattkoppor.

Detta kan du göra för att lindra besvären:

  • Även om det är svårt, försök att inte klia sönder blåsorna eftersom de kan bli infekterat
  • Försök ha svalt hemma, speciellt när man ska sova för att lindra klådan
  • Minska risken för sår genom att klippa naglarna på ditt barn
  • Drick mycket vatten
  • Allergitabletter kan hjälpa mot klådan, även kylbalsam och baddning med vatten kan lindra klådan

Det är viktigt att meddela sin vårdcentral att man misstänker vattkoppor innan man kommer in eftersom det är väldigt smittsamt. Man bör inte sitta i väntrum med andra personer när man misstänker vattkoppor som behöver behandling. Om vattkopporna inte försvinner eller symptomen inte minskar efter en vecka i samband med feber och hosta kan man behöva kontakta sin vårdcentral. Vuxna bör alltid söka vård om man misstänker att man har vattkoppor. Detta gäller även om man är gravid och misstänker att man har fått vattkoppor eller bältros.