Hem » Nyheter » Hälsosam trend med mer hemmaträning

Hälsosam trend med mer hemmaträning

  • Fredrik 

Andelen personer i Sverige som säger sig utföra någon form av träning är fortsatt hög. Olika studier visar på att upp mot 60% av svenskarna tränar regelbundet. Detta är mycket goda siffror och något som bidrar till en ökad folkhälsa och i sin tur mindre belastning för vårdsystemet.

Hemmaträning ökar

En skillnad som har visat sig de senaste åren är att ännu fler väljer att träna hemma istället för på ett kommersiellt gym. Ökningen började under 2020 när pandemin slog till och gym tvingades stänga ner sina verksamheter.

Ett företag som Thunder Fitness som erbjuder allt mellan träningsband och viktvästar till gymbänkar och boxningssäckar såg en stor ökning av försäljningen med start i mars 2020. Enligt Thunder Fitness ökade försäljningen med 300-500% och samma fenomen kunde ses hos nästan alla liknande träningsbutiker.

Ett undantag var butiker som främst sålde gymkläder. Eftersom folk inte gick till gymmen längre fanns inget direkt behov av snygga gymkläder.
Efter pandemin när gymmen öppnade upp igen var det så klart många som återvände dit men en del hade insett fördelarna med hemmaträningen och ville inte gå tillbaka.

Fördelar med hemmaträning

Det finns väldigt många fördelar med att träna hemma jämfört med på ett kommersiellt gym.

  • Du slipper ta dig till/från gymmet. Detta är för många den absolut största faktorn som avgör att man väljer hemmaträning. Har man säg 30 minuters resväg till gymmet förlorar man 1 timme varje träningsdag.
  • Det är lättare att träna mer frekvent. Eftersom man har gymmet några meter bort bara så är chansen större att man tar något träningspass extra i veckan istället för tvärtom.
  • Det kan i längden bli billigare än ett kommersiellt gym. Om man inte använder allt för avancerad och dyr utrustning kan man på något år ha sparat in alla kostnader jämfört med ett gymkort som kostar runt 300-500 kronor. Därefter kan man säga att träningen blir helt gratis.
  • Man slipper vänta på att utrustning blir ledig. Tränar du hemma behöver du aldrig stå i kö för att använda något redskap.
  • Du riskerar inte att bli smittad av något. Pandemin lärde oss hur snabbt och lätt det kan gå.
  • Du får avskildhet och kan bete dig precis hur du vill. Vissa personer gillar att skrika högt när de tränar och vissa gillar när det är tyst runt omkring. Vidare kan vissa vara lite obekväma med mycket folk på gymmet och deras blickar och föredrar att träna för sig själva.