Hem » Nyheter » En guide till digital vård, för dig som misstänker eller har ADHD

En guide till digital vård, för dig som misstänker eller har ADHD

 • Linnéa 

Nätläkare ska vara till för alla. Det är dock en fördel om du som funderar på att söka hjälp kan få det utifrån dina egna villkor. Individer med exempelvis neuropsykiatriska funktionsvariationer kan behöva extra anpassningar i kontakten med en läkare online. Det är också viktigt att läkaren har kunskap och erfarenhet om just dina förutsättningar. I denna artikel presenterar vi nätläkare som nischar sin vård gentemot individer med ADHD.

Vad är ADHD?

ADHD är den engelska förkortningen på Attention Deficit Hyperactivity Disorder och det klassas som en neuropsykiatrisk funktionsvariation. Det är ett begrepp som innefattar flera symtom på olika kognitiva svårigheter. De tre symtom som brukar vara mest framträdande är koncentrationssvårigheter, impulsivitet och överaktivitet. Du som har eller misstänker att du har ADHD behöver inte ha alla dessa symtom och alla tre behöver inte heller vara lika påtagliga i ditt vardagliga liv. Alla individer är unika och fungerar på olika sätt.

 • Koncentrationssvårigheter: Detta symtom innebär att du känner att det är svårt att koncentrera dig på det som är väsentligt i stunden. Du kan ha svårt att hålla koncentrationen på samma sak under en längre tid, speciellt om du tycker att det är tråkigt. Att motivera dig själv till handling och planera kan också kännas svårt.
 • Impulsivitet: Du kan uppleva svårigheter i att bromsa dig själv. Kanske tänker du inte alltid efter innan du gör eller säger något? Du kan känna att det är svårt att lyssna klart innan du flikar in och att hålla tillbaka inre reaktioner vid en konversation.
 • Överaktivitet: Det här symtomet visar sig ofta på två olika sätt. Det första alternativet är att du är överaktiv fysiskt och har ett starkt behov av att röra på din kropp. Det alternativet är att du är överaktiv psykiskt och ofta känner dig rastlös eller uppe i varv. Vid båda symtombilderna kan det kännas svårt att slappna av.

Kry och Doktor.se

Båda jättarna Kry och Doktor.se erbjuder specialiserad hjälp för dig som har eller misstänker att du har ADHD. Dessa två vårdappar erbjuder inte någon utredning och kan heller inte diagnostisera ADHD. För att utreda och sätta diagnosen behöver nämligen både en psykolog och en läkare vara överens om att det är ADHD det handlar om. Ett hinder är att läkaren behöver göra en fysisk undersökning för att utesluta exempelvis näringsbrist eller andra fysiska åkommor.

Ett av de större aktörerna som erbjuder utredning är Mindler. Dock krävs det besök på fysisk mottagning, läs mer om deras ADHD-utredning.

Att träffa en psykolog online är dock ett bra första steg. Psykologer på både Kry och Doktor.se kan hjälpa dig att kartlägga dina besvär och skriva remisser till andra vårdinstanser. Du kan också få tips och råd vid sömnproblematik, stress och andra besvär.

ADHDonline

Aktören ADHDonline har ett större utbud av vård online, som är specifikt för ADHD-liknande symtom. De erbjuder följande tjänster:

 • Neurologisk utredning
 • Medicinsk behandling
 • Psykologiska insatser (KBT, DBT och ACT)
 • Arbetsterapeutiska insatser
 • Personlig tränare

ADHDdoktorn

ADHDdoktorn är ytterligare en digital aktör med inriktning mot ADHD. Här kan du möta en läkare även på kvällar och helger. Följande tjänster finner vi här:

 • Neurologisk utredning
 • Medicinsk behandling
 • Samtalsbehandling med psykolog och arbetsterapeut
 • Patientutbildning
 • Närståendestöd

Tack för att du har läst den här artikeln och vi hoppas att du får den vård du behöver.