KBT Online

En av världens vanligaste behandlingsmetoder inom psykologin heter KBT, kognitiv beteendeterapi. Här fokuserar man mycket på nuet och fokus på mål tillsammans på vart man vill vara framöver. Numera kan du få hjälp med KBT online av flera duktiga terapeuter direkt i din telefon.

KBT Online hos

94% får hjälp
4.8 patientnöjdhet
Fysiska mottagningar
Avgift:
100 kronor
Öppettider:
Dygnet runt
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Funktion
BankID:
Säkra betalningar:
Fungerar utomlands:
Eget konto: 16 år
Avgifter
Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Vårdmöjligheter
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Bokningsbara tider:
Remisser:
Återbesök:
Öppettider: Dygnet runt
Recept
Skriva recept:
Narkotikaklassade:
Preventinmedel:
Receptförnyelse:
Intyg
Sjukskrivning:
Antal dagar: 14 dagar
VAB-intyg:
Sjukintyg:
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges första aktörer och lanserade sin applikation redan 2015. Idag erbjuder man vård på en mycket bred front och har även börjat ansluta fysiska mottagningar.

vad är KBT online

Hur iKBT går till

Att få behandling med KBT online är idag väldigt smidigt och framförallt framgångsrik. KBT kräver flera moment som lämpar sig väldigt bra via digital, t.ex. noggrann kartläggning.

För att komma igång och genomföra ett besök behöver du först kontakta en psykolog online för en första initial kontakt. Det går inte att söka vård för specifika behandlingsplaner utan KBT bör vara ett val som ska passa din situation bäst före någon annan behandlingsform.

Om du vill ta reda på om KBT är rätt metod för dig, kontakta en legitimerad psykolog idag. Du gör så här:

  1. Välj läkare i listan över
  2. Ladda ned appen till din telefon
  3. Skapa ett konto med BankID
  4. Begär vårdkontakt och få en tid
  5. Prata med legitimerad psykolog

Priser för KBT behandling

Det finns en del oklarheter kring vad KBT behandling kostar. Många tror att det kostar flera hundra och upp till 1000 kronor per besök. Det är sant till viss del men är även långt ifrån hela sanningen.

I Sverige har vi en sjukvård som erbjuds gratis till samtliga invånare. Psykisk ohälsa är såklart inom denna ram och du kan därför via en vårdcentral söka hjälp som KBT helt gratis (patientavgift tills du uppnår högkostnadsskydd). Det innebär att du vanligtvis inte behöver betala mer än 100 kronor per besök tills du kommit upp i 1150 kronor (2020).

Vem KBT passar

Det är svårt att peka ut exakt för vem KBT på nätet passar. Däremot kan man tydligare berätta för vilka typer av besvär som behandlingen har varit effektiv. De senaste åren har människor med depression, sociala fobier/ångest, paniksyndrom och OCD effektivt fått behandling av KBT på nätet.

Eftersom behandlingsplanen kan skötas relativt enkelt utan större uppbackning är det enkelt att ta sig tid för terapin via telefonen.

Vanliga frågor

Hur kan KBT på nätet fungera så bra?

Många är fundersamma till hur KBT kan fungera så bra på internet. Vi är däremot inte ett dock förvånade.

Anledningen till att det fungerar bra:

– Tillgänglighet
– Enkel uppföljning
– Tydlig sturktur
– Svar inom 24-timmar

Hur vet jag om KBT passar mig?

Generellt fungerar KBT bra emot depression, social ångest, OCD, paniksyndrom och BDD.

Vi rekommenderar dig att boka in ett möte med en psykolog för att diskutera hur dina problem kan behandlas.

Är det vanligt med KBT online?

Ja, mycket! Användningen av kbt-appar och andra liknande stöd via telefonen har exploderat senaste åren. En anledning är tack vare Covid-19 som gjort fysiska möten svårare.

Vad är KBT?

Som nämnt står KBT för kognitiv beteendeterapi. Terapin innebär att det fokuseras på vad du tänker och vad du gör i olika sammanhang. Detta sedan i korelation med hur din omgivning uppfattar dig samt hur du uppfattar samma situation.

Vid ett besök hos en terapeut görs ofta en grundläggande beteendeanalys. I den går man noga igenom vad som är orsaken till besöket samt vilket typ av person du som individ är. Efter det fokuserar man framåt och formulerar ett problem, terapeutiskt fokus och mål med behandlingen.

Teknik och metoder

Tekniker och metoder som används vid KBT är ofta desamma fysiskt som online. En av de allra vanligaste metoden är en ABC-analys för att förstå varför ett beteende startar.

ABC analys

En ABC analys används för att förstå steg för steg vad som skapade ditt beteende. Ett sådant exempel som ofta används i olika sammanhang är det att börja småäta godis på jobbet. Det som triggar oron kan t.ex. vara en kollega du har dåliga relation till. Det skapar ett småätande som leder till vissa konsekvenser. Du kan stoppa konsekvenserna genom att gå till roten av oron, de vill säga reda ut relationen med kollegan.

Rollspel

Genom att skapa en situation med hjälp av rollspel kan patienten lättare öva på vissa händelser. En trygg miljö gör det enklare att öva bort ett dålig beteende.

Exponering

Exponering innebär att en KBT-patient utsätts för sådant som tidigare velats undvika. Ofta väldigt effektivt på fobier.

Två typer av KBT Online

Internetbaserad KBT-behandling delas ofta upp i två huvudkategorier.

Självledd iKBT

Självledd iKBT är precis som det låter ett program som vill att du själv enkelt och smidigt ska ha åtkomst till information och övningar. Ofta innefattar det ett första möte med en terapeut för information kring programmet och sedan är det du själv som följer instruktionerna.

Terapeutledd iKBT

Motsatsen till självledd iKBT är att du blir ledd av en terapeut. Det innefattar regelbundna möten med viss del uppgifter mellan mötena.