Hem » Nyheter » Mat som lugnar din mage

Mat som lugnar din mage

  • Fredrik 

En orolig eller uppblåst mage är inte helt ovanligt och många känner igen sig. Men vad kan man göra? Vad ska man äta för att lugna magen? Denna artikel så tar vi upp kost och andra metoder för att lugna en orolig mage.

Kostråd

Vad du äter påverkar direkt hur din mage mår. För en lugnare mage finns det olika metoder och råvaror du kan testa ta bort eller minska. Viktigt komma ihåg att vad som funkar en för någon kan inte alltid funkar för en annan. Vi uppmanar dig därför att testa dig fram under minst en vecka.

FODMAP

FOODMAP är en populär kost som innebär att man väljer bort kolhydrater som inte kan tas upp direkt av tarmen. Den alternativ upptagningen sker genom jäsning vilket skapar gasbildning i din mage. För att kunna följa FODMAP behöver du ha koll på vilka ingredienser som har hög respektive låg FODMAP.

Exempel på livsmedel med låg FODMAP: Laktosfria mejeriprodukter, kyckling, fisk, gröna bönor, havre, glutenfria bröd.
Exempel på livsmedel med hög FODMAP: Lök, viktlök, sparris, färskost, glass och bulgur.

Läs mer hos Arla.

Postbiotika

Postbiotika är vad man brukar kalla nästa generations probiotika. Det är bakterier som bidrar till att reducera inflammation i tarmen och minskar dina problem vid en orolig mage. Ett exempel på Postbiotika är Referm som ofta används av personer med IBS eller andra tarmproblem.