Hem » Nyheter » Så här lindrar du pollenallergi

Så här lindrar du pollenallergi

  • Linnéa 

Nu är pollensäsongen här! Den brukar börja under tidig vår och sträcker sig till sen höst, men varierar såklart något beroende på var i landet du befinner dig. Vanliga symtom på pollenallergi är snuva, nästäppa, rinniga ögon och klåda. Oftast utvecklar en människa denna allergi i barndomen eller i tidig vuxen ålder. Det kan vara mycket påfrestande och därför listar vi i den här artikeln vad du kan göra för att lindra din allergi.

Om du vill ha rådgivning av en läkare eller förnya ett recept mot pollenallergi, så är en doktor online ett smidigt och effektivt val.

Vad är pollenallergi?

Först och främst ska vi dock förklara vad pollen är för något. Pollen är ett cellmaterial från fröväxter, vars syfte är att befrukta andra växter av samma art. Pollen ser ut som ett puder och sprids med hjälp av insekter, vatten och vind.

En allergi kan du utveckla om du är överkänslig mot något ämne, en så kallad allergen. Pollenallergi är en vanlig sådan, då en dryg femtedel av Sveriges tonåringar och vuxna upplever besvär med pollen. De vanligaste sorterna att reagera på är gräspollen och björkpollen, med det finns även andra sorter. Pollenallergi är genetiskt, vilket innebär att risken för att du ska bli allergisk mot pollen ökar om någon i din släkt är det. Du kan inte förebygga pollenallergi. Dock kan du lindra dina symtom med hjälp av läkemedel eller genom att undvika pollen.

Lindra pollenallergi på egen hand

Symtom av allergin kan du lindra själv i hemmet. Förutom läkemedel, finns det olika saker du ska tänka på i syfte att undvika kontakt med pollen. Dessa tips är exempelvis:

  • Pollenhalter är låga på natten och tidig morgon. Om du vill vädra är dessa tidpunkter ett bra riktmärke.
  • Klipp gräset när det är dagg eller vått från regn. Vatten binder pollen, så det kan inte flyga omkring med vinden just då.
  • Byt kläder efter att du har varit utomhus på dagtid.
  • Ta inte in växter med pollen inomhus.
  • Skölj av pollen på din kropp och ditt hår innan du går och lägger dig.