Sjukintyg

Ett sjukintyg är ett intyg från en sjuksköterska eller läkare. Du kan behöva ett sjukintyg för att t.ex. meddela din arbetsgivare att du inte kan komma till arbetet. Hos oss hittar du information om sjukintyg online samt vilka aktörer som kan hjälpa dig. Varsågod!

Direkt i telefonen
Enkelt utan fysiskt besök

Arbetsgivare

En arbetsgivare kan kräva ett sjukintyg om du är bort från arbete mer än sju kalenderdagar (inklusive helger). Sjukintyget ges av en sjukskötare eller läkare som intygar att du är sjuk och inte är kapabel att gå till jobbet i tillståndet.

Just nu under Covid-19 har man ändrat reglerna och du behöver längre inte ha ett sjukintyg efter sju kalenderdagar. Vi kommer däremot nedan förklara de vanliga stegen som användes innan.

Sjukintyg – 7 dagar

Om du har varit sjuk i mer än sju kalenderdagar behöver en arbetsgivare vanligtvis ett sjukintyg. Det gör att du kan fortsätta vara sjuk och få lön. Det kan kännas som ett mycket krävande steg men är ett sätt för arbetsgivare att säkerställa anställda verkligen är sjuka.

Sjukintyg – 21 dagar

Efter 21 dagar behöver du ansöka om sjukpenning för att få fortsatt ersättning. Vid denna tidpunkt behöver du åter igen ansöka om ett sjukintyg från en läkare. Detta ska intyga att du inte har möjlighet återgå till arbetet eller studierna.

Sjukintyg online

Senaste åren har antalet doktorer online ökat i kombination med en ökad teknisk möjlighet resulterat i att du nu enkelt kan få ett sjukintyg online. Detta har visat sig vara mycket uppskattat och framförallt smidigt för användare över hela Sverige och är idag en av de mest använda digitala tjänsterna.

Fördelar sjukintyg online

Fördelarna med att hämta hem ett sjukintyg online hos någon av dagens nätläkare har flera fördelar, både för dig och för samhället i stort. Vi tänker i denna sektion lista några.

För dig som är sjuk:

 • Du behöver inte lämna hemmet
 • Levererat digital till din mobil
 • Tid ofta inom minuter

För samhället:

 • Minskad belastning fysiska vårdcentraler
 • Minimerad smittrisk
 • Ökad tillgänglighet för andra

Digitalt intyg (steg-för-steg)

För dig som är intresserad av att få hjälp med ett digitalt intyg har vi nedan gjort en kort punktlista för hur det går till. Processen är sig lik hos flera av de olika tjänsterna.

Steg-för-steg digitalt intyg:

 1. Ladda ner app
 2. Skapa konto med Bank-ID
 3. Klicka på sjukintyg/läkarintyg
 4. Beskriv dina symptom
 5. Få intyg
 6. Skriv ut eller skicka till arbetsgivare/försäkringskassan

Vanliga frågor

Godkänner försäkringskassan intyg av nätläkare?

Ja! Försäkringskassan gör en bedömning av innehållet i intyget. Oavsett om det kommer från en ett fysiskt möte eller inte.

När behöver jag ett sjukintyg?

Vanligtvis behöver du ett sjukintyg efter 7 dagar. Denna regler har däremot lättats och du behöver nu (under coronapandemin) intyg efter 21 dagar.

Skillnad mellan läkarintyg och sjukintyg

Det kan vara förvirrande, vi vet. Skillnaden mellan läkarintyg och sjukintyg (både som används till vardags) är att ett läkarintyg endast kan skrivas ut av en läkare. Sjukintyg däremot kan beviljas och skrivas av både sjuksköterskor och läkare.

I de allra flesta fallen är ett sjukintyg tillräckligt för att informera en arbetsgivare eller försäkringsbolag om att du inte är frisk nog för att genomföra det du planerat. I vissa strängare fall kan däremot ett utlåtande av läkare vara ett måste.

Tillfälliga regler

På grund av rådande coronavirus har Försäkringskassan beslutat att du inte längre behöver inkomma med ett intyg till din arbetsgivare då du är borta från jobbet dag 8. De tillfälliga reglerna började gälla 13 mars 2020 och gäller enligt de senaste beslutet till och med april 2021.

Med de nya (tillfälliga) reglerna gör att du endast behöver inkomma med ett intyg till Försäkringskassan i samband med att du söker sjukpenning (efter 21 dagar).

Vi kommer att uppdatera kring de tillfälliga reglerna i samband med att ny information inkommer. Reservera därför för att informationen kan vara utdaterad. Kontrollera alltid med Försäkringskassan om det senaste som gäller.