Hem » Nyheter » 3 tips för en kontrollerad deff

3 tips för en kontrollerad deff

  • Fredrik 

Att deffa är ett allmänt vedertaget begrepp för att gå ner i vikt utan att förlora för mycket muskelmassa. Det är något som utövas och strävas emot i alla åldrar och nivåer av träning. Vi kommer i denna artikel gå igenom tips för hur du kontrollerat och smidigt går ner i vikt. Vår artikel grundar sig i skribentens egna upplevelser efter 30 dagar hårt tränande, med ett fokus, viktnedgång och bibehållen muskelmassa.

1. Prova en keto-kost

Under de 30 dagar som jag provade att deffa kördes en keto-kost. Det innebär att man minskar intaget av kolhydrater som gör att kroppen går in i Keto, ett stadium där kroppen använder fett som bränsle istället för kolhydrater. Att vara i keto kan kännas fysiskt som att kroppen bränner inifrån och du deffas i realtid. Rekommenderar läsningen Keto för nybörjare av DietDoctor för dig som vill testa. När det kommer till att hamna i Keto är det inte helt enkelt och många utöver använder ketonmätare som mäter dina värden antingen via blodet eller utandning. Kroppexperterna har testat och korat bästa ketonmätaren där du kan hitta en som passar dig, antingen ett billigare alternativ eller den bästa för utandningsluft.

2. Sov ordentligt

Sova är lika med återhämtning, det är något de flesta känner till. Återhämtningen är något din kropp kommer att behöva under deffen för att kunna bygga upp och behålla de muskler som går trots en tuff diet och tuff träning. En annan aspekt som många ofta glömmer är även att trötthet gör att man blir hungrigare, och att slarva med sömmen ökar risken du slarvar med kosten.

Mitt tips är med andra ord att sova ordentligt. Sov dina 8 timmar och planera morgondagens kost och träning innan du går och lägger dig så känns det hela bättre.

3. Håll ett högt proteinintag

Sista tipset är att hålla ett högt proteinintag. Det kan du antingen göra genom att äta proteinrik kost som t.ex. kyckling och kvarg eller genom att addera proteinpulver till ditt kostschema (vi har tagit fram en artikel med proteinpulver som är bäst i test). Mycket protein i din kost motverkar musklernas process av att bryta ner sig vid ett underskott av kalorier, eller Keto-kost om det är vad du valt köra på. Efter 30 dagar kommer du att kunna behålla mer muskler än om du inte haft ett högt proteinintag, vilket kommer resultera i en mer lyckas deff.

Mitt tips oavsett om du väljer att använda tillskott eller en proteinrik kost är att planera varje dag i förskott. Tänk dagen innan vad du ska äta och hur du ska få i dig mycket protein. En riktlinje är 2 gram protein per kroppskilo. Om du väger 80 kg är rekommenderat intag alltså 160 gram per dag.