Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Proteinpulver – Vi har tagit reda på vilket som är bäst i test

Proteinpulver är ett enkelt tillskott av kroppens främsta byggsten. Protein är det näringsämne som är bäst på att bygga muskler och förhindra muskelnedbrytning. Det finns dock väldigt många olika sorters proteinpulver. Hur väljer du det bästa? Det ska vi tala om för dig. Nedan kan du se ett test med det bästa på marknaden och även en kompletterande köpguide.


Aware Nutrition Whey –

Bäst i test

 • Ruggigt god
 • 22 g protein per servering
 • Endast 104 kcal
 • Inget storpack finns

Jag har testat Aware Nutritions Whey och det är helt fantastiskt! Inga klumpar, god smak (vi testade choklad) och bra näringsvärden. I burken kommer två skopor, vilket jag inte insåg hur praktiskt det var innan men nu bara älskar. Proteinpulvret användes båda i shake (med vatten och mjölk) samt i matlagning och funkar bra till båda.

Vi har korat Aware Nutrition Whey med chokladsmaken ”Double Rich Chocolate” till det proteinpulver som är bäst i test.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Core Whey Protein –

Prisvärt alternativ

 • Många smaker
 • 75-80 g protein per 100 g
 • Rik på BCAA
 • Ej osötat

Core Whey Protein är rekommenderat av många kunder och är ett bra proteinpulver med många olika smaker och hög proteinhalt (80 g per 100 g pulver) till ett konkurrenskraftigt pris. Smaken påminner om milkshake och upplevs inte alls klumpig. Det smakar också väldigt naturligt vilket är ett stort plus enligt oss.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard –

Populärt

 • 78.5 g protein per 100 g
 • Goda smaker
 • Innehåller hydrolyserade vasslepeptider
 • Dyrare alternativ

100% Whey Gold Standard är ett proteinpulver som är mycket populärt bland personer som styrketränar (och vill bygga upp sin kropp kraftigt) och det har goda omdömen. Proteinpulvret innehåller inget aspartam, vilket vi gillar. Finns i flera olika storlekar och går köpa upp till 4,5 kg på en gång för runt 1600 kr.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Self Omninutrition Soy Protein –

Veganskt & proteinrikt

 • 91 g protein per 100 g
 • 100 % vegetabiliskt
 • Fri från fytoöstrogener
 • Chokladsmaken har fått kritik

Soy Protein Isolate från Self Omninutrition är ett veganska proteinpulver har en hög proteinhalt och gjord av soja. Pulvret blir då helt GMO-fritt och även bra för dig som vill undvika laktos. Tillgängliga smaker är vanilj och choklad. Vi testade vanilj och den var mycket god och len i smaken. Rekommenderas!

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Naturecan Vegan Protein –

100% veganskt med naturliga smakämnen

 • 24g växtbaserat protein
 • 100% vegan
 • Lågt i socker och fett

Veganskt proteinpulver från Naturecan är ett pulver med hög kvalitet. Det är allergitestat och 100% veganskt. Smaken är bra och både är och smakar helt naturligt.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vad är proteinpulver?

Proteinpulver är ett kosttillskott i pulverform som innehåller protein. De flesta proteinpulver på marknaden innehåller protein från vassle som kommer från mjölk, för de med vegansk kost finns det också alternativ även om de är färre. I de alternativen kan proteinkällan vara bland annat soja eller ärta.

Varför proteinpulver?

Som med andra kosttillskott tas proteinpulver för att uppnå det önskade dagliga intaget som inte uppnås helt genom kosten. Proteinpulver och andra kosttillskott ersätter ej en näringsrik och komplett kost, utan ska ses som en liten hjälp på traven om man har svårt att uppnå det dagliga intaget helt genom kosten. För personer som styrketränar konsumeras proteinpulver för att reparera och växa muskler, detta genom att öka sitt proteinintag genom exempelvis en proteinshake efter ett hårt träningspass.

När ska man ta proteinpulver?

Du kan ta proteinpulver både innan och efter träning, egentligen spelar det ingen roll när det intas eftersom det som är viktigt är att det önskade dagliga intaget är uppnpått innan dagens slut. Vissa hävdar dock att proteinet ska tas inom max 2 timmar efter träningspasset eftersom det är då musklerna repareras och sedan byggs upp med hjälp av proteinet du har i kroppen.

Hur mycket proteinpulver per dag?

Det du bör tänka på är ditt dagliga proteinintag och det bör inte endast bestå av proteinpulver. Tumregeln är att du bör uppnå ett dagligt intag av 0,66 gram per kg kroppsvikt. Om du däremot styrketränar i syfte att bygga muskler bör du öka det intaget, men mer än 1,6 gram per kg kroppsvikt gör ingen skillnad.

Köpguide för proteinpulver

Eftersom det finns massor av alternativ att välja mellan, med olika innhåll och funktioner har vi hjälpt dig nedan.

Allergier & kostrestriktioner

Om du har allergier (som t.ex. laktos- eller glutenintollerans) eller äter en vegansk kost är det viktigt att du kollar innehållet i proteinpulveret du önskar köpa. Det finns ett flertal proteinpulver som har hög proteinhalt trots att de inte innehåller vassle (som kommer från mjölk).

Budget

Innan du köper ett proteinpulver, tänk över hur mycket du hade tänkt att spendera på det. Hitta sedan ett proteinpulver med önskad proteinkälla och högst proteinhalt (i din priskategori) om det är dessa två faktorer som är viktigast för dig.

Proteinkälla/smak/proteinhalt

Du bör överväga vad som är viktigast för dig för att sedan kunna hitta ett proteinpulver som passar dig och din budget bäst. Om smaken är viktigast kanske du kan överväga att proteinpulvret har en lite lägre proteinhalt eller är dyrare än andra alternativ. Det ena behöver inte utesluta det andra, men om du har en tight budget kan du behöva välja mellan vad som är viktigast för dig.

Vilket proteinpulver är bäst?

I vår sammanställning av bästa proteinpulver har vi tagit hänsyn till kunders omdömen, proteinhalt och experters rekommendationer.

 1. Core Whey Protein – 26 g protein per portion & 9 aminosyror till bra pris.
 2. 100% Whey Gold Standard – populärt och goda smaker.
 3. Self Omninutrition Soy Protein – veganskt och sötat med stevia.