Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Hållningsväst

En hållningsväst är utvecklad för att underlätta, avlasta och stabilisera din rygg. Förbättrad hållning motverkar belastningsskador och har flera andra positiva fördelar för din hälsa. Vi har sammanställt en topplista på marknadens bästa hållningsvästar för att förenkla ditt köpbeslut.


Swedish Posture Position –

Bra ryggstöd

 • Enkel få på
 • Bra pris
 • Bästa ryggstödet

Hållningsvästen Position från Swedish Posture är en rejäl väst med bra ryggstöd. Vid första anblick kan den se knepig ut att få på men efter ett tag går det bra och därefter enkelt hela tiden.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Swedish Posture Flexi –

Bästa hållningsförbättrare

 • Enkel få på
 • Diskret
 • Justerbar
 • Ej stödjande

Flexi hållningskorrigerare är utvecklad för att successivt stärka kroppens och förbättra hållningen. Enkel att justera för den mest optimala passformen.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Så väljer du hållningsväst

En hållningsväst är avsedd för att bistå med så optimal stabilitet för rygg och axlar som möjligt, och är en hjälp för kroppen att hamna i rätt position. Syftet med detta är att förebygga framtida besvär med ryggen, eller ett stöd i att komma tillrätta med redan befintliga besvär. Du ska definitivt investera i en hållningsväst om du vet med dig att du är i behov av att förbättra din kroppshållning.

Olika varianter av hållningsväst

Det finns två sorters hållningsvästar som är de absolut mest förekommande. Den ena har band över axlarna, väldigt likt remmarna och positionen av en ryggsäck men utan “säcken”. Banden fästes då med varandra vid ryggen.

Den andra modellen har band som träs vid sidan och nedåt, varpå de spänns fast i varandra över bålen.

Funktionen hos de båda varianterna skiljer sig åt en aning. Den hållningsväst vars band går över bålen ger väldigt mycket stöd och bidrar således mer till att upprätthålla en så bra kroppshållning som möjligt. Västen som är lite enklare, den som påminner om ryggsäckens position, är perfekt för dig som vill ha lite mer smidighet och kunna träna och motionera som vanligt utan att västen är i vägen för mycket.

Material

Hållningsvästar är vanligtvis gjorda av polyester, bomull, skum, elastan samt neopren. De flesta västar som säljs är snarlika när det kommer till material; däremot kan elasticiteten vara en viktig faktor. Du bör kontrollera att din hållningsväst är gjord av ett kvalitativt och hållbart material som andas väl med tanke på hur tätt västen sitter mot kroppen.

Storlek

När det kommer till storlek på hållningsväst är det viktigt att se till att välja rätt storlek för just dig. Kolla noggrant igenom produktsidan och vilka storlekar som finns. Nästan uteslutande alltid är det bröstomfånget som är viktigt att titta på, men längd och vikt brukar också vara inkluderade i storlekarna. Dessutom behöver du fundera över om du kommer att använda västen över eller under dina kläder. Vanligast är att ha den över klädesplaggen, för att undvika skavsår och svett.

Tänk på att en för stor eller för liten hållningsväst kan komma att förlora sin funktion eller ge upphov till smärta.

Justerbara remmar

För att öka komforten när du använder en hållningsväst rekommenderar vi en där det går att justera remmarna. Genom att ha möjlighet till det kan du enkelt dra åt eller lätta lite på stabiliteten i situationer där det krävs, eller när det helt enkelt skulle behöva kännas lite skönare. Det ska inte vara obekvämt eller göra ont att ha på sig sin väst, även om det givetvis ska kännas att den är där. Komforten är mycket viktig, och om du inte känner dig bekväm så kommer du troligtvis inte att ha på dig den så länge som krävs vilket i sin tur hindrar dina besvär från att bli bättre.
Pris

Du kan hitta hållningsvästar från cirka 149:- och upp till ett par hundralappar. Priset baseras, inte helt oväntat, på funktion, material och hållbarhet. De billiga västarna behöver inte vara sämre utan kan fungera förhållandevis bra. Däremot brukar de inte kunna erbjuda maximalt stöd. De dyrare västarna å andra sidan är ofta gjorda av kvalitativt material som utlovar längre hållbarhet. Det kan vara värt att investera i en variant som du kommer att kunna ha länge och som ger dig så god komfort som möjligt.

Hur vet jag att jag behöver förbättra min kroppshållning?

Det är väldigt vanligt att få dålig hållning, i synnerhet vid mycket stillasittande arbeten. Axlar och rygg påverkas och hållningen kan se krökt ut både vid sittande och stående. Även de som rör sig mycket på sitt jobb kan få problem med dålig hållning. Oftast har du säkert redan känt av det genom ökade besvär eller smärta i rygg och axlar. Det kan också vara så att du inser när du går att du är något hopsjunken och behöver räta upp dig för att känna skillnaden, vilket också är ett tecken på att din hållning inte är optimal. Hållningsvästen kan då, genom korrekt användning, hjälpa dig att förbättra din kroppshållning.

Fördelar och nackdelar med hållningsvästar

Fördelar:

 • Stabiliserar och förbättrar kroppshållningen
 • Kan förebygga framtida besvär
 • Finns många olika modeller
 • Går att använda oavsett aktivitet
 • Överkomliga prisklasser

Nackdelar:

 • Inte alla modeller ger maximalt stöd
 • Kan vara knepigt att hitta rätt storlek