Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Balansplatta – En komplett guide till den bästa balansplattan

Blansplatta (eller balanskudde) används i de flesta fall för att stärka stabiliteten i knä- och fotleder. Den kan rekommenderas av läkare i rehabiliteringssyfte eller i förebyggande syfte. Oavsett anledning finns det en uppsjö av alternativ i dagsläget, vi finns här för att ge dig råd om hur du ska välja rätt och vilka alternativ du har att välja mellan.


Rehband Balansplatta –

Bäst för balansträning

 • För prehab & rehab
 • Mycket bra omdömen
 • Patenterad design
 • Aningen hal

Rehband balansplatta har en patenterad design och fästen på plattan för att förebygga att du halkar av, däremot finns inget liknande fäste på botten. Den är smidig att ha hemma och även ta med till exempelvis kontoret.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Abilica BalanceBoard –

Perfekt för nybörjare

 • Smarta handtag
 • Bra omdömen
 • Bra för rehab
 • För lite ”obalans” för vissa

Om du tidigare inte använt en balansplatta är Abilica balansplatta ofta rekommenderad att börja med eftersom den är lättanvänd. Den har även handtag vilket gör det möjligt att använda för att göra övningar som exempelvis armhävningar på den med bra grepp.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Casall Balance Cushion –

Multifunktionell

 • Enkel att använda
 • Även för massage
 • Kan användas stående eller sittande
 • Ej anpassad för rehab

Casalls balanskudde kan användas för att träna upp balans och leder, men även för att massera exempelvis nacke och huvud.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vad är balansplatta?

En balansplatta är ofta utformad som en rund platta stående på ett halvt klot. Den är utformad på detta sätt för att du ska kunna balansera din egna kroppstyngd och på så sätt stärka upp muskler och leder.

Vad är balansplatta bra för?

Balansplatta är bra för att bygga upp styrka i muskler och stärka lederna i säte, lår, knän, vader och anklar. Genom att utföra övningar på balansplattan tränar du även upp din balans och koordination på andra sätt än om du stått på ett platt underlag.

Köpguide för balansplatta

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på innan du köper en balansplatta, detta för att den ska fylla den funktion du önskar och för att du inte ska bli besviken.

Varför använda balansplatta?

Som nämnt tidigare finns det olika anledningar till varför det är bra att använda en balansplatta, men det är också viktigt att nämna att den används för att förebygga skador. Den kan även användas för att rehabilitera sig efter skador, men i bästa fall skadar man sig inte från första början. Genom att stärka upp de muskler och leder som inte ansträngs och tränas i vanliga fall (på platt underlag) minskar du risken att råka ut för skador på dina leder som gör ont, kräver vila och tar lång tid att läka.

Hur använder man en balansplatta?

Hur du använder en balansplatta beror främst på vilka leder eller muskler du vill stärka. Oftast köps en balansplatta efter läkares eller fysioterapeut rekommendation och då brukar de gå genom vilka övningar som passar bäst för dig och dina behov. Om du önskar köpa en för att helt enkelt stärka din kropp generellt föreslår vi att du testar dig fram genom att göra övningar som du vanligtvis gör på marken, fast på balansplattan. För att minimera risken att falla rekommenderar vi att du börjar med att hålla i något stabilt de första gångerna du testar övningarna på balansplattan.

Vilken balansplatta är bäst?

Genom att samla in omdömen från kunder och rekommendationer från oberoende källor som läkare har vi sammanställt en topplista nedan.

 1. Rehband Balansplatta – bäst omdöme från kunder på ett flertal sidor.
 2. Abilica BalanceBoard – passar både nybörjare och de som testat några gånger.
 3. Casall Balance Cushion – kan användas som lättare balanskudde och även för massage.