Madress
Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Madrass – Vi har korat bästa madrassen 2024

Vikten av en bra madrass är ofta underskattad. Man glömmer lätt bort att genomsnittet spenderar ungefär en tredjedel av sitt liv i sängen. Därav är det viktigt att du har en madrass som är bra för din kropp och som inte skadar den. Nedan har vi skapat en köpguide samt en topplista för att underlätta letandet.


Emma Diamond Resårmadrass –

Bäst i test

 • 10 års garanti
 • 100 dagars provsömn
 • Ergonomisk
 • Ordinarie pris 9 999 kr

Emma Diamond Resårmadrass har vunnit ett flertal bäst-i-test och har många bra egenskaper. Bland annat är madrassen temperaturreglerande, 5 dynamiska komfortzoner och medelhård för att passa många.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


vidaXL Resårmadrass –

En prisvärd enkel madrass

 • Bra för sitt pris
 • Medelhård
 • Stötabsorberande resårer
 • Ej ergonomiskt för 80+ kg

En resårmadrass från VidaXL är en prisvärd och enkel madrass som finns i flera olika storlekar samt tjocklekar. Vi har testat med tjockleken 20 cm och den ger ett bra stöd och avlastar belastningen för hela kroppen. Kvaliteten upplevs väldigt bra och vi tycker att den ger ett mycket bra intryck. Vid tester på kropp över 80 kg blir däremot belastningen lite spretig och stödet inte upplevs inte lika bra.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Tempur Bäddmadrass Original 7 cm –

Premiumkvalité

 • Temperaturreglerande
 • Medium/fast
 • 10 års garanti
 • Dyr (7695 kr ordinarie pris)

Tempur är känt för att vara ett dyrare alternativ, men den har också mycket god omdömen för att den bland annat skapar tryckavlastning och komfort.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Köpguide för madrass

Innan du köper en madrass är det viktigt att tänka genom några saker för att du ska bli nöjd med ditt köp. Det finns nämligen ett flertal madrasser på marknaden med olika funktioner och som gjorda av olika material. Nedan kan du se vad du bör du bör tänka på innan du köper din madrass.

Typ av madrass & material – De alternativ du kan välja mellan är ramsäng, tempur, skummadrass och resårmadrass. Vilken som passar dig bäst beror på vad du vill att madrassen har för egenskaper. En Ramsäng eller skummadrass är ofta de billigare alternativen och de fungerar absolut för att få en god natts sömn, men alla är inte ergonomiskt optimerade. Om du däremot vill investera i en madrass med bättre bevisad kvalité rekommenderar vi en madrass gjord av tempur eller resår. Resår- och tempur madrasser har även oftast lång hållbarhet och är temperaturreglerande vilket förbättrar sömnkvalitén i de flesta fall.

Budget – Att köpa en madrass är inte billigt, men det är också en investering som kan påverka din vardag. Detta är eftersom kvalitén på din sömn och bekvämligheten påverkar din vardag. Se därför köpet som en investering och se över vilket alternativ du tror passar dig bäst. Om du inte är i akut behov av en ny madrass kan du vänta till din valda madrass har ett rabatterat pris, eftersom det sker med jämna mellanrum.

Vilken madrass är bäst för ryggen?

En madrass som är bra för ryggen är ergonomiskt utformad för att stödja ryggradens form i ett neutralt läge så att den kan slappna av. Den bästa madrassen för ryggen är därför en som formar sig efter din kropp. Den ska inte vara för hård, för mjuk eller för tunn. Tempur och resår har ofta dessa egenskaper, även om det självklart skiljer sig mellan olika modeller.

Hur ofta ska man byta madrass?

Tumregeln är att din madrass bör bytas var 5-7 år, tar du bra hand om den kan den dock hålla upp till 8-10 år. Genom att dammsuga madrassen med jämna mellanrum motverkar du förekomsten av större mängder kvalster och damm. Ta även bort fläckar som förekommer på madrassen, eftersom de kan samla bakterier. Detta gör du genom att badda en fuktig trasa mot fläcken, om det inte hjälper kan du använda en liten mängd tvättmedel på området. Till sist är det viktigt att du vänder madrassen regelbundet (om du har en madrass med denna möjlighet) för att båda sidor ska få jämnt slitage.

Bästa madrassen

Som vi nämnt innan är detta i stor utsträckning en individuell fråga, men det finns alternativ som passar de flesta. Denna toplista har vi tagit fram genom att läsa experters rekommendationer och kunders omdömen.

 1. Emma Diamond Resårmadrass – Bäst i test & passar alla kroppstyper.
 2. Tempur Bäddmadrass Original – Premiumalternativ som formar sig efter kroppen.
 3. vidaXL Resårmadrass – Medelhård, budgetalternativ.