Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Personvåg – Vilken är bäst i test 2024?

Med en personvåg hemma kan du snabbt och enkelt få fram din kroppsvikt. Men idag är det inte den enda information du kan få ut av vågen, utan det finns vågar som kan räkna ut fettprocent, muskelmassa och mycket mer. Vilken variant du vill ha beror på hur mycket koll du önskar få på din kropp, eftersom vikten i enbart kilogram inte alltid avslöjar så mycket.


Berurer BF 700 –

Bästa diagnostiska personvåg

  • 6 mätpunkter
  • AMR & BMR beräkning
  • LCD-skärm
  • Utgått i Sverige (svår få tag i)

Beurer BF 700 är en diagnostisk personvåg som är vår testvinnare. Den erbjuder sex olika mätpunkter plus AMR och BMR. Det ger därav förutom en bra koll på din vikt och dess fördelning mellan vikt, fett och vätska även din förbränning och behov av kalorier i aktivt samt vilande lägre. Denna typ av funktion i förhållande till priset mellan 400 till 600 kr är det en toppenvåg som utan problem kammar hem detta test.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Guide till rätt personvåg

Det finns en uppsjö av olika personvågar. Vi har delat in en rad olika kategorier, se vilken nedan som passar dig.

Digital personvåg

En digital personvåg är den vanligaste sortens våg och som majoriteten av oss har hemma. Denna typ av våg har en digital display där vikten anges. Om du är ute efter en simpel våg som endast ger dig vikten i kilogram så kan du enkelt hitta en sådan. De flesta av dessa lite enklare varianter har dessutom en minnesfunktion som visar dig tidigare mätningar.

Om du däremot är intresserad av att få ut mer information från vågen har väldigt många av de nyare digitala personvågarna moderna funktioner som räknar ut BMI, fettprocent och mycket mer. Då krävs det givetvis att man ställer in information om sig själv, såsom längd och ålder.

Diagnostisk personvåg

En personvåg som kan ange mer information än enbart vikten kan ibland kallas för diagnostisk eller medicinsk personvåg. Det kan till exempel vara fettprocent, muskelmassa, metabolism och BMI som då anges.

För att vågen ska kunna få fram dessa speciella värden används en så kallad impedansmätning. I de allra flesta fall baseras värdena utifrån en strömpuls som vanligtvis skickas från den ena foten på vågen till den andra. Denna strömpuls tar sig fram olika snabbt beroende på vilken kroppssammansättning du har. Hur det fungerar mer exakt ska den specifika vågen du väljer kunna förklara i den medföljande informationen. Men kort och gott kan en impedansmätning på en diagnostisk personvåg ge dig information om din muskelmassa, din kropps vatteninnehåll, metabolism och fettprocent.

Mekanisk personvåg

Den våg som funnits längst och som fortfarande återfinns i många hushåll är den mekaniska personvågen, även kallad badrumsvåg. Denna går inte på batteri och har inga särskilda finesser alls utan det enda du gör är att ställa dig på den varpå vikten visas mot den rörliga visaren. Nackdelen med den här sortens våg är att visaren efter ett tag kan flytta sig några steg av sig självt, vilket gör att ett felaktigt värde kan visas.

Koppla dina värden till mobilen

Numera går det att köpa en personvåg som låter dig skicka all data från vågen via WiFi eller Bluetooth till exempelvis en mobil-app. Det är ett väldigt smart sätt att få alla dina siffror samlade på ett och samma ställe, i synnerhet för dig som gärna vill hålla koll och fortsätta följa siffrorna. Apparna brukar kunna presentera dina värden i grafer så att du ska kunna se hur de har förändrats över tiden.

Vad säger egentligen vikten?

Det är bra att komma ihåg att en vikt många gånger inte säger särskilt mycket. Det är många faktorer som spelar in när det kommer till att få en bild av hur kroppen mår eller hur hälsosam den är. Längd och sammansättning av muskler, fett och vatten är viktiga komponenter för att avgöra din kropps mående. För att få ut så mycket som möjligt är det därför bättre med en våg som ger dig all väsentlig information snarare än enbart en siffra med vikten. Om du däremot endast är intresserad av att följa vikten som sådan så fungerar det utmärkt med en digital personvåg utan för många finesser.