Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Pulsoximeter – Vilken är bäst i test?

Oavsett om du vill köpa en pulsoximeter (även kallat saturationsmätare) på grund av att du har en sjukdom som exempelvis astma eller hjärtsjukdom, eller om du vill köpa en för att ha koll på din hälsa finns det otroligt många att välja mellan. Det som alla alternativ har gemensamt är funktionen att mäta blodets syresättning, utöver detta varierar pulsoximeterns egenskaper åt beroende på märke och modell.


Beurer PO60 –

Utsedd vinnare

  • Har en tillhörande app
  • Mycket bra omdöme
  • Kan användas inom sjukvården
  • Enklare varianter finns

Denna premium pulsoximeter mäter blodets syresättning och kroppens hjärtfrekvens. Den har ett flertal funktioner som gör den lätt att använda och förstå, bland annat kan du överföra dina mätresultat via Bluetooth.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


MSO Pulsoximeter P09 –

Enkel att använda

  • Inspelningsfunktion
  • Flertal funktioner
  • Bra pris
  • Ingen larmfunktion

MSO Pulsoximeter P09 är en av de enklare varianterna och har därmed också ett billigare pris. Utöver syresättningen i blodet kan den även mäta hjärtfrekvens och blodflöde.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Beurer Pulsoximeter PO30 –

Många funktioner

  • Lämplig för sport vid höga höjder
  • Enkel att använda
  • Praktiskt att ha med sig
  • Går ej att överföra mätningar

Denna pulsoximeter i mellanklass när det kommer till pris kan användas för sjuka och för personer som utför sport på höga höjder. Den mäter syresättning i blodet, hjärtfrekvens och blodflöde. Den är mycket enkel att avläsa och den varnar även vid felaktig mätning.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vad är pulsoximeter?

En pulsoximeter mäter hur mycket syre som finns i blodet, det vill säga syremättnaden. Syremättnaden visas i procent och en ung frisk person bör visa 97%, om det visar lägre än 90% kan det vara skadligt. Tumregeln säger att en frisk person ska ligga mellan 95-100%. Många pulsoximetrar har även ytterligare funktioner som exempelvis pulsmätare och andningsfrekvens.

Varför köpa en pulsoximeter?

Den främsta anledningen till varför personer köper en pulsoximeter är för att de har en sjukdom som kräver att de har koll på sin syremättad. Dessa sjukdomar kan vara astma, hjärtsjukdomar eller lungsjukdomar där det kan vara avgörande att hålla koll på dessa nivåer i kroppen. Idrottare som håller på med exempelvis bergsbestigning eller andra extremsporter.

Hur fungerar en pulsoximeter?

Du sätter den helt enkelt på ditt finger och läser av dess display. Det som är bra med dagens pulsoximetrar är att de är väl utvecklade och lätta att använda. Det finns vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke när du använder produkten, detta för att få ett tydligt och pålitligt svar. Tänk på följande saker:

  • Se till att dina fingrar är varma.
  • Var stilla när mätningen sker.
  • Undvik att exponeras för starkt ljus under mätningen.
  • Undvik nagellack och lösnaglar.

Köpguide för pulsoximeter

Först och främst ska du tänka på varför du går i tankarna att köpa en pulsoximeter. När du kommit fram till varför bör du tänka på vilka funktioner du önskar att den har och vilken budget du har. Det finns massor av alternativ ute på marknaden och i och med att denna produkt ofta köpt av livsviktiga skäl är det viktigt att inte endast tänka på prislappen.

Funktioner

Se över vilka funktioner du vill att din pulsoximeter ska ha. Om det räcker att den endast mäter syremättnaden är det onödigt att köpa en som har ytterligare 5 funktioner som du betalar för, men inte kommer använda. Om du däremot vill köpa en pulsoximeter som inte bara mäter syremättnaden, utan även mäter din puls, andningsfrekvens och ditt blodflöde är det viktigt att du hittar en med dessa funktioner även om det är lite dyrare. Vissa pulsoximeter erbjuder även en tillhörande app som gör att du kan ställa in larmfunktioner om exempelvis din andningsfrekvens hamnar under ditt gränsvärde. På så sätt kan du känna dig trygg i att inte alltid ha koll eftersom du blir notifierad av appen om du närmar dig gränsvärdet.

Användarvänlighet

Säkerställ även att du köper en din pulsoximeter vars display och layout du kan läsa av. Det finns både varianter med och utan färg, och med större och mindre text. En tillhörande app kan även göra det lättare för vissa att läsa av mätresultaten. Om du vill kunna skicka dina mätresultat till din läkare i realtid utan att behöva vara på sjukhuset har även vissa pulsoximetrar en Bluetooth-funktion som gör det möjligt.