Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Tyngdtäcke – Vi har testat och korat bästa tyngdtäcket 2024

Tyngdtäcke är något som blivit mycket populärt på senare tid och vi förstår varför. Att sova bra är otroligt viktigt för hälsan och att köpa ett täcke som gör det lättare är därför ingen dålig idé. Vi förstår också att det finns många att välja mellan och att det är svårt att välja vilket tyngdtäcke man ska köpa. Därför har vi skapat en köpguide och även rekommenderat ett par alternativ nedan.


Cura of Sweden Pearl Classic –

Utsedd vinnare

 • Bäst i flera tester
 • Inbyggd temperaturreglering
 • CE-märkning
 • Dyrt alternativ

Cura of Sweden har tyngdtäcken i vikterna 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg och har fått många priser för sina egenskaper. De är i det dyrare laget på marknaden, men du får också tyngdtäcke i mycket bra kvalité som håller i många år och som är lätt att hantera.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Trendrehab Tyngdtäcke –

Finns för 2 personer

 • Bra pris
 • 10 års garanti
 • ECO certifierat material
 • Tål ej maskintvätt

Trendrehab erbjuder tyngdtäcken för 1 (7 kg & 9 kg) och 2 personer (13,6 kg). Vid köp får du även 10 års garanti.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Polar Night Tyngdtäcke –

Finns i tunga vikter

 • 2 års kvalitetsgaranti
 • Enkel- & dubbeltäcke
 • Andningsbart meterial
 • Tål ej maskintvätt

Polar Night har täcken från 5 kg till 16 kg och som passar 1 eller 2 personer. Prisklassen är mellan och beror på vilken vikt du väljer.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vad är tyngdtäcke

Tyngdtäcke är precis som det låter ett täcke med tyngd. Tyngden kan vara bland annat glaskulor eller kedjor och är omsluten av ett vanligt täcke.

Varför tyngdtäcke?

Den främsta fördelarna med att sova med tyngdtäcke är förbättrad kvalité på sömnen och snabbare insomningstid. Fakta bakom detta fenomen är att tyngdtäcket skapar ett behagligt tryck mot kroppen, nästan som en kram eller massage. Detta frigör serotonin och oxytocin i din kropp (även kallat ”må-bra hormoner”), samtidigt som kortisolnivån (stresshormon) i kroppen sänks. Det leder i sin tur till att blodtrycket sjunker vilket gör dig lugnare och gör att du lättare somnar och sover utan att vakna under natten. Detta kan även dämpa ångest och oro samt lindra värk.

Hur tvättar man tyngdtäcke

Kolla alltid vad tvättanvisningarna på täcket visar i första hand, men har de råkat försvinna kan du följa dessa tvättråd. Välj mild centrifugering och 60%, sedan kan du välja att torktumla det (inte stryka) eller lägga ut/hänga det platt för att inte skada det. Viktigt att tänka på är att vissa modeller av tyngdtäcke inte tål maskintvätt alls.

Köpguide för tyngdtäcke

I och med att det finns många varianter av tyngdtäcken kan det vara svårt att veta vilket du ska köpa. Därför har vi gjort en guide nedan som du kan läsa för att hitta rätt tyngdtäcke för dig.

Vilken tyngd på tyngdtäcke

Tumregeln är att tyngdtäckets vikt ska motsvara 10-15 % av din kroppsvikt. Om du exempelvis väger 70 kg rekommenderas du att köpa ett tyngdtäcke som väger 7 kilo. Detta kan däremot vara individuellt och vissa tycket att det är behagligare med en lättare vikt än vad som motsvarar 10% av sin kroppsvikt.

Vilket tyngdtäcke ska man ha?

Detta är individuellt och beror dels på din vikt (som nämnt ovan) och hur du vill använda det. Det finns även varianter som är anpassade för 2 personer och andra varianter som är anpassade för 1 person (mer vanligt). Tänk också på vilket material täcket är av och hur lätt det är att rengöra om du känner att det är viktigt för dig att det är lätt att hantera.

Vilket tyngdtäcke är bäst i test?

I toplistan nedan utgår vi från oberoende undersökningar och kunders omdömen för att avgöra bästa tyngdtäcket.

 1. CURA Pearl Classic – många vikter att välja mellan & bra omdömen.
 2. Trendrehab – bra pris och gjort på ekologisk bomull.
 3. Polar Night – bästa med hög vikt.