Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Vattenrenare

Precis som namnet säger så används en vattenrenare för att rena vattnet. Det den gör är att eliminera virus, bakterier, mögel m.m. Dessutom hjälper den till att stå emot bekämpningsmedel och tungmetaller som inte alls är bra att ha i vattnet. Utöver detta är den mycket effektiv när det kommer till att förbättra vattnets smak samt ta bort klor i vattnet.

För att hitta den bästa vattenrenaren är det bra att veta hur de fungerar samt vilken som är mest lämplig för just dig.

Vilken vattenrenare är bäst i test?


DAFI Vattenrenare –

Bästa för kylskåpet

  • Bra pris
  • Filter ingår
  • Direkt i kylskåpet
  • Endast 2 L

En vattenrenare från DAFI är en klassisk produkt levererar exakt det den förväntas göra, renar vattnet. Reningen sker genom en patron som också medföljer i köpet. Designen är elegant och är designad som en klassisk karaff, du bara fyller med vatten och ställer in i kylskåpet.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Varför ska jag ha en vattenrenare?

Det finns en rad saker man ska tänka på när man väljer att köpa en vattenrenare. Läs på nedan och sedan ett beslut!

Rent vatten på vandring eller resa

Om du är en person som då och då, eller till och med ofta, tar dig en längre bit bort för exempelvis vandring så är en vattenrenare perfekt att ha. Det är inte alltid så lätt, eller roligt, att bära med sig en massa vatten som det t.om. är osäkert kring hur länge det kommer att räcka. Om du då hittar en vattenkälla finns det ingen garanti för att vattnet är fritt från bakterier och miljögifter. Genom att använda en vattenrenare så behöver du inte oroa dig över att bli sjuk när du dricker av vattnet.

Samma sak gäller när du är på resa och inte kan dricka kranvattnet, alternativt att det smakar illa. Antingen kan du då använda vattenrenaren för att få vattnet att smaka bättre, eller så använder du det för att kunna dricka vattnet istället för att köpa på dig en massa vattenflaskor.

Vid förorenat vatten

Även om det inte är jättevanligt så händer det att det vanliga kranvattnet där hemma inte längre går att dricka. Det kan ha uppstått en situation som gör att din stad eller by avråder dig från att dricka ditt eget vatten. Antingen har vattnet blivit förorenat eller så har det helt enkelt slutat att fungera för tillfället, vilket också händer ibland. I dessa lägen är det en stor trygghet att ha en vattenrenare hemma.

Så fungerar en vattenrenare

Det finns ett flertal olika varianter av vattenrenare, och de fungerar på olika sätt. De vanligaste modellerna har ett kolfilter och/eller använder sig av UV-ljus.

Kolfilter

Ett av de mest vanliga sätt att rena vatten på är genom ett kolfilter. Enkelt förklarat så dras orenheter, bakterier och kemikalier till ytan av det aktiva kolet, varpå det kvarstannar där så att du inte ska få i dig något av det dåliga. En vattenrenare med kolfilter är enligt många det bästa alternativet att ha när man är ute på vandring.

UV-ljus

Det finns också vattenrenare med UV ljus. Dessa renare fungerar som så att de med hjälp av UV-ljuset bryter ned DNA:t som finns hos virus, bakterier, svamp och mögel när vattnet tar sig igenom vattenrenaren. Detta görs med 99,9 procents säkerhet vilket är mycket betryggande. Dessutom finns inga kemikalier inblandade, så det är ett miljövänligt sätt att rena vattnet på. En lite sämre aspekt när det kommer till UV ljus är dock att ljuset inte alltid kan nå fram med den kraft som krävs för att bryta ned orenheterna, t.ex. om vattnet är för grumligt.

Funktioner

En del vattenrenare har en slang som ska placeras i ett vattendrag varpå vattnet sedan pumpas upp via ett portabelt filter. Andra kommer i form av en vattenflaska som man själv fyller på och där filtret är placerat i själva locket. Det finns en del andra varianter också, och vilken du ska välja beror helt på vad du tror passar dig bäst. Vi rekommenderar att du läser produktbeskrivningen noga så att du får en uppfattning om vilken modell av vattenrenare som är bäst lämpad för ditt syfte.

Kapacitet

Det är viktigt att veta hur mycket vatten som filtret klarar av rena åt gången. Du kanske vill använda din vattenrenare relativt ofta och vara säker på att du den kommer gå att använda över en längre tid. Då är det av vikt att veta hur många liter den klarar av att rena innan det är dags att byta ut filtret. Vissa vattenrenare har kapacitet att rena över 1000 liter vatten innan filterbyte, men det beror givetvis på ditt behov huruvida detta är avgörande eller inte.