Skrivet av:
Fredrik

Fredrik är ansvarig för produkttester för hela Nätläkare.com.

Vibrationsplatta

En vibrationsplatta är ett träningsredskap som på kort tid ger dig effektiv träning utan att påfrestande kroppen för mycket. Särskilt skonsam är vibrationsplattan för dig med exempelvis artros eller andra sorters skador. Den fungerar dock väldigt bra även för dig som tränar hårt eller för dig som önskar gå ned i vikt. Du kan enkelt plocka fram den och träna hemma. Det är dessutom en mycket bra storlek för att vara ett träningsredskap eftersom den inte upptar alls mycket plats i jämförelse med andra maskiner.


FitnessPlate 4D –

Enastående testvinnare

  • 7 olika program
  • 60 hastigheter
  • Maxvikt 150 kg
  • Dyr men prisvärd

FitnessPlate 4D är en vibrationsplatta av högsta kvalitet. Första känslan när vi får plattan är hur rejäl och stor den är, på ett positivt sätt. Plattan väger 21 kg. I kartongen hittar vi motståndsband, instruktionsbok, klocka och en yoga matta. Plattan går att styra via mobilen men även via en display fram. Totalt finns det sju olika program och totalt tre motorer som vibrerar enligt olika scheman.

För att summera så är FitnessPlate 4D en riktigt bra vibrationsplatta som kommer hålla i många år. Den är välarbetad och bra när det kommer till sin funktion, att hjälpa din kropp på bättre genom rörelse. Viktigt nämna är att denna har visat sig vara extra bra för lymfsystemet och därmed artros.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Så fungerar en vibrationsplatta

Det som vibrationsplattan gör när du står på den är att den, genom hastiga vibrationer, väcker och stimulerar dina muskler och leder. Blodcirkulationen ökar, musklerna tonas, balansen förbättras och lymfsystemet optimeras. Du kan ställa in plattan på olika program beroende på vilken variant du väljer, och den allra största fördelen är att en träningstid på 10-15 minuter dagligen räcker.

Vibrationer

Oftast pratar man om två varianter av vibrationer när det kommer till vibrationsplattor. De fungerar ganska likvärdigt men vissa vibrationsinställningar kan vara bättre anpassade för särskilda besvär eller syften. Vilken du ska välja beror på om du har några särskilda åkommor eller om du helt enkelt bara vill ha den som ett vanligt träningsredskap. Grunden med vibrationsplattan är alltid densamma, såtillvida att den stimulerar musklerna och ökar blodcirkulationen.

Oscillerande vibrationer

Med oscillerande vibrationer menas svängande sådana. De liknar då rörelserna hos en gungbräda. Dessa är överlag lite mer simpla än andra vibrationsplattor, och är vanligast att använda för allmän träning och/eller rehab.

Linjär- eller treplansvibrationer

De vibrationsplattor som har linjär- eller treplansvibrationer är mer anpassade för specifika besvär eller skador. De ingår ofta i ett specialprogram på plattan, och brukar inte gå att återfinna i lite mer simpla och billiga modeller. Dessa kostar helt enkelt lite mer eftersom de också kan åstadkomma mer.

Hastighet

Hastigheten är viktig att tänka på när det kommer till vibrationerna, eftersom frekvensen på dem påverkar kroppen i olika hög grad. Oftast kan du hitta de möjliga hastigheterna i den aktuella produktbeskrivningen, och den anges i Hertz (Hz). Det är dock inte alltid det framgår. Ett exempel är att en vibrationsplatta som har en kapacitet på 60 Hz ger 60 vibrationer i sekunden. Hastigheten du ska välja är beroende på vad du föredrar. Testa dig fram med de olika inställningarna för att hitta en lämplig vibrationshastighet.

Programinställningar

Om du enbart är ute efter en vibrationsplatta som gör det den ska utan särskilda funktioner och finesser så behöver du inte tänka på en massa specialprogram. Plattan gör ändå sitt jobb och är mycket effektiv som sådan. Däremot kan en vibrationsplatta med flera olika inställningar passa dig som vill ha lite fler utmaningar och få ut mer av maskinen. Det är också bra att kunna ställa in andra program om du har specifika besvär som du vill försöka få bukt med.

Pris

Det går att hitta vibrationsplattor från allt mellan 1000:- och upp till 9000:- eller mer. De billigare modellerna är ofta väldigt bra för dig som vill ha effektiv men skonsam träning utan krav på avancerade inställningar. Däremot finns en risk att de inte är lika långlivade som de dyrare.

Det viktigaste att komma ihåg är att ju mer effektiva de är, ju mer mångsidighet och ju fler funktioner desto mer kommer de att kosta. Å andra sidan är de dyrare varianterna av otroligt hög kvalité och har många praktiska och uppskattade funktioner utöver träningsprogrammen, såsom bluetoothfunktion och fjärrkontroll.

Fördelar och nackdelar med vibrationsplattor

Fördelar:

  • Ger mycket effektiv träning på kort tid
  • Passar perfekt för alla syften och eventuella besvär
  • Enkla att använda hemma
  • Finns ofta många olika inställningar och funktioner
  • Lätta att förvara

Nackdelar:

  • Något kostsamma